14 dec 2021 / Online

Playing Narratives – program

Program „Playing Narratives“ namenjen je strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima i drugim mladim kreativcima zainteresovanim da uplove u vode razvoja video igara, kroz osmomesečni program edukacije, mentorstva i zajedničkog rada. Projekat je inicijativa Francuskog instituta i Goethe-Instituta u Srbiji i SGA, uz podršku Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kompanije Digital Arrow i drugih partnera iz Francuske, Nemačke i Srbije.

O PROJEKTU

U pitanju je skoro celogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će 15ak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, „worldbuilding“ i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi „ožive“ i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata.

Program Playing Narratives posebno je namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko – svima onim profilima koji mogu biti vredan član tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu.

Odabrani učesnici će stoga prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karatera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga i vezane za marekting, user aquisiton i druge važne teme. Pored svega toga, radiće se i na razviju „mekih“ veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji.

Program Playing Narratives zajednički su inicirali Francuski institut i Goethe-Institut u Beogradu, u saradnji sa SGA. Projekat je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Fond ima za cilj jačanje francusko-nemačke saradnje kroz podršku kulturnim i umetničkim projektima koje zajednički sprovode diplomatska predstavništva i instituti za kulturu obe države u tesnoj saradnji sa lokalnim partnerima.

Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a pored glavnih partnera u realizaciji učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao istaknuti sponzori, kao i Ubisoft Belgrade kao sponzor. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirane u realizaciju projekta.