Francuski institut u Srbiji
Mailpoet-baner2_new

Digitalni novembar 2020.

Veliki festival digitalnih kultura, koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, Digitalni novembar ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta.

Kroz bogat program, Digitalni novembar Francuskog instituta u Srbiji ove godine istražuje nove oblike stvaranja, od virtuelne i proširene stvarnosti do video igara, uključujući književnost i strip. Festival je takođe prilika da se usmeri pažnja na digitalne mogućnosti u okviru oblasti koje su u središtu delokruga Francuskog instituta Srbije: klimatske promene, baština, rodna ravnopravnost.

Mada nas je u poslednje vreme preplavila digitalizacija, ne može se zanemariti činjenica da ona donosi nove mogućnosti i otvara nove perspektive. Ovo četvrto priređivanje Digitalnog novembra omogućiće širokoj publici da otkrije umetnike i njihova dela, da uči na drugačiji način i da se suoči sa pitanjima budućnosti planete. Radionice, debate, izložbe, video igre, imerzivna virtuelna stvarnost… toliko događaja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, za mlade, stručnjake, studente…u okviru Digitalnog novembra.
NN-2020
Wild immersion – U divljini

12 - 21. NOV / BEOGRAD

Wild immersion – U divljini

Wild immersion je prvi na svetu virtuelni rezervat prirode, koji koristi nove tehnologije kako bi vas teleportovao u svet divljine. Uz pomoć VR naočara, otkrićete biodiverzitet Srbije. Obuzeće vas divljenje, saosećanje i svest o neophodnosti očuvanja prirode!

Opširnije
Karavan za klimu – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu

12 - 27. NOV / BEOGRAD, ONLINE

Karavan za klimu – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu

Spajajući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Obuhvata dvojezičnu pedagošku izložbu i interaktivne eksponate.

Opširnije
Interaktivna izložba France eMotion

12 NOV - 28 NOV / SREMSKI KARLOVCI

Interaktivna izložba France eMotion

Tehnologijama proširene stvarnosti i digitalne animacije posetioci izložbe moći će da uživaju u raznolikosti francuske kulturne baštine i da virtuelno zađu u tvrđave, prošetaju parkovima dvoraca, obiđu muzeje i najsavremenije izložbene prostore, dive se lukovima opatija i mostova…

Opširnije
Inspirisani Francuskom

OD 12. NOV / YOUTUBE, RTV, RTS

Inspirisani Francuskom

Ovog Digitalnog novembra emitovaćemo video priloge o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze...

Opširnije
Escape Game: Moja mala planeta

14, 21. i 28. NOV / BEOGRAD, ONLINE

Escape Game: Moja mala planeta

Kroz igricu Escape Game deci se pruža prilika da uče francuski zahvaljujući novim tehnologijama, ali i da razviju svest o potrebi zaštite životne sredine. Za decu od 5 do 10 godina.

Opširnije
Nove video igre

24 - 28. NOV / ONLINE

Nove video igre

Mladi talentovani francuski kreator video igara, Emanuel Korno, na udruženi poziv Francuskog instituta, Serbian game association i Mladih ambasadora Niša, održaće dva master klasa namenjena srpskim kreatorima video igara.

Opširnije
Rodna ravnopravnost u digitalno doba

25. NOV / BEOGRAD, ONLINE

Rodna ravnopravnost u digitalno doba

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Francuski institut se pridružuje feminističkom kulturnom centru BEFEM u organizaciji prve debate u okviru ciklusa „Jednakost, različitost, digitalno doba“.

Opširnije
Predavanje KreNi „Digital Disruption“

27 - 30. NOV / NIŠ

Predavanje KreNi „Digital Disruption“

Predavanja o kreativnim industrijama kao sredstvima društvenog delovanja. Mlade Nišlije, njih preko 60, učestvuju u brojnim aktivnostima, u saradnji sa međunarodnim stručnjacima, iz oblasti dizajna, video igrica, virtuelne realnosti, filma, fotografije i informacionih tehnologija...

Opširnije
Rendez-vous de la littérature francophone

10, 13, 19. i 24. NOV / ONLINE

Rendez-vous de la littérature francophone

Francuski institut poziva ljubitelje književnosti da preko naših društvenih mreža prate i učestvuju u online razgovorima sa frankofonim piscima. Na francuskom, bez prevoda.

Opširnije
facebook twitter instagram