Cineclub-MailPoet
Kinoklub u Francuskom institutu u Beogradu!
Jednom mesečno, sredom od 18 časova, pogledajte filmove za decu i mlade u bioskopskoj sali Francuskog instituta.

Projekcija je besplatna i otvorena za polaznike kurseva, članove medijateke, profesore i učenike, kao i njihove porodice.
PROGRAM: MART – JUL 2019.
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31
l-atelier
13. mart 2019. u 18h
Literarna radionica (2017, 1h53')
Reditelj: Laurent Cantet
Igraju: Marina Foïs, Matthieu Lucci
Žanr : Drama

Radnja: La Siota, u leto 2016. Antoan je prihvatio da pohađa književnu radionicu na kojoj mladi rade na stvaranju crnog romana uz pomoć poznate književnice Olivije. Pisanje će učiniti da iznenada ponovo ispliva radnička prošlost grada, brodogradilišta koje je zatvoreno već 25 godina, čitava nostalgija koje ne zanimaju Antoana. Više povezan sa savremenim svetom, on će se brzo suprotstaviti grupi i Oliviji, tako da će nasilnost mladog čoveka izazvati kako strah tako i divljenje.

seuls
3. april 2019. u 18h
Sami (2017, 1h30')
Reditelj: David Moreau
Igraju: Sofia Lesaffre, Stéphane Bak
Žanr : Naučna fantastika, avantura, triler

Radnja: Šesnaestogodišnja Lejla se budi sa zakašnjenjem kao i svakog jutra ali je danas niko ne opominje. Gde li su joj roditelji? Ona uzima bicikl i vozi se kroz pusti kvart. Svi su nestali. Misleći da je jedina koja je preživela neobjašnjiivu katastrofu, na tom putu ipak sreće četiri mlade osobe: Dođija, Ivana, Kamij i Terija. Zajedno, oni će pokušati da shvate šta se dešava, da nauče da prežive u svetu koji je postao neprijateljski nastrojen… Ali, da li su oni zaista sami?

Mon_maitre_d_ecole
SPECIJALNA PROJEKCIJA

8. maj 2019. u 18h
Moj učitelj (2016, 1h22')
Reditelj: Emilie Thérond
Žanr: dokumentarni

Radnja: U Sent Žust-e-Vakijeru, Žan-Mišel Birel, nastavnik jednog odeljenja sa različitim uzrastima dece, započinje svoju poslednju školsku godinu pre odlaska u penziju. Podučava ih toleranciji i mudrosti kao i pravopisu i matematici. Odlučno vodi svoj program. Teži da podrži učenike i da im podigne samopouzdanje kako bi leteli visoko. Kroz objektiv nekadašnje učenice, današnje rediteljke, prikazana je bezvremena škola u kojoj se prepliću strogost i dobro raspoloženje; škola u kojoj sloboda počinje poštovanjem slobode drugih; škola koja pripada svima kao i univerzalnom domenu detinjstva.

Demain_et_tous_les_autres_jours
5. jun 2019. u 18h
Sutra i svih ostalih dana (2017, 1h31')
Reditelj: Noémie Lvovsky
Igraju: Luce Rodriguez, Noémie Lvovsky
Žanr: drama

Radnja : Matilda ima 9 godina i njeni roditelji su razvedeni. Živi sa majkom, krhkom osobom na ivici ludila. Film govori o jedinstvenoj ljubavi između ćerke i majke.

Louise_en_Hiver
3. jul 2019. u 18h
Luiza u zimu (2016, 1h15')
Reditelj: Jean-François Laguionie
Glasove pozajmili : Dominique Frot, Diane Dassigny
Žanr: animirani

Radnja: Krajem leta, Luiza posmatra poslednji sezonski voz, koji prazni malu banju Biližan, kako odlazi bez nje. Grad je opustošen. Vreme se brzo pogoršava, veliki talasi se iznenada pojavljuju i ugrožavaju struju i sredstva za komunikaciju. Krhka i koketna, manje naoružana od Robinzona, Luiza ne može da preživi zimu. Međutim, ona se ne plaši i svoje napuštanje shvata kao opkladu. Pripitomiće elemente prirode i usamljenost. Iskoristiće svoja sećanja kako bi se upustila u avanturu. Sve dok ne dodje do traženog odgovora i dok se sve ne vrati u normalu.

facebook twitter instagram