22 jan - 26 jan 2023 / Beograd

ARTE predstavlja: filmovi rođeni pod srećnom zvezdom

U okviru obeležavanja šezdesetogodišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma i tridesetog rođendana francusko-nemačke televizije ARTE, francuska i nemačka ambasada, Gete institut u Beogradu i Francuski institut u Srbiji prikazuju ciklus srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTEom.

Na programu će biti 5 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju u poslednje dve decenije.

FIlmovi su titlovani na engleski.

Vidimo se u Jugoslovenskoj kinoteci!

Nedelja 22/01/2023 u 19.30

Zvanično otvaranje u prisustvu gdina Pjera Košara, francuskog ambasadora i gđe Anke Konrad, nemačke ambasadorke u Srbiji i direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića. Reditelj Srdan Golubović i producentkinja Jelena Mitrović predstaviće svoje delo „Krugovi“ koje otvara filmsku smotru.

Circles / Krugovi (2013, 100’)
Reditelj: Srdan Golubović

Tri paralelene priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju danas, prateći likove koji su kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok događaja u kom je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom svoga prijatelja, Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi, dok sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

Trejler

Ponedeljak 23/01/2023 u 20.30

L’envers d’une histoire / Druga strana svega  (2017, 104’)
Rediteljka: Mila Turajlić

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira pričU o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u potret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Trejler

Utorak 24/01/2023 u 20.30

Merry Christmas, Jiwu / Srečna Nova, Jivu  (2020, 94’)
Reditelj: Mladen Kovacević

Ovo je priča o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet. Iako premisa filma zvuči senzacionalno, ovo je zapravo intiman film u kome nema kurioziteta, stereotipa ili spektakla.

Trejler

Sreda 25/01/2023 u 20.30

L’éloge du rien / Slatko od ništa  (2017, 80’)
Reditelj: Boris Mitić

Slatko od Ništa je satirična, dokumentarna rapsodija u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Narator filma je Igi Pop, čije putešestvije ilustruju spektakularni „dokumentarni tragovi ničega“ snimani u 70 zemalja, uz originalnu muziku The Tiger Lillies.

Trejler

Četvrtak 26/01/2023 u 20.30

Ordinary people  (2009, 80’)
Reditelj: Vladimir Perišić

Rano jutro. Sedmorica vojnika autobusom putuju ka nepoznatom odredištu. Među njima je i dvadesetogodišnji Džoni, svež regrut koji se teško uklapa. Stižu na jednu napuštenu farmu usred polja. Uznemiren misterijom kojom je obavijena njihova misija, Džoni neuspešno pokušava da sazna šta se od njih očekuje.
Počinje dugo iščekivanje pod usijanim suncem. Stiže autobus i dovodi grupu uplašenih muškaraca. Komandant jedinice kaže da su ti zatvorenici neprijatelji. Posle nelagodnog čekanja, sedmorica vojnika osećaju da će uskoro morati u akciju.

Trejler

Info

Jugoslovenska kinoteka

Uzun Mirkova 1

22 – 26. januar 2023.