3 dec 2020 - 15h00 / Online

Ciklus predavanja: Survavanja i preporodi

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, organizuje ciklus predavanja koje će održati Florian Herber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i Lisijen Grije, profesor istorije u gimnaziji Leopold Sedar Sengor u Evreu.

Ovaj ciklus je posvećen rasvetljavanju onih istorijskih perioda koji su Evropu odvukli u takve ponore da je delovalo nemoguće da će se ikada uspraviti. Koja je bila uloga pojedinaca u preporodima koji su ipak usledili i obeležili istoriju Evrope? Ovaj ciklus istaći će značaj Istočne Evrope za razumevanje evropske i svetske istorije, ali i onih zaboravljenih tragičnih junaka koje je krasila snažna humanost.

Četvrtak, 3. decembar 2020- 15h00
Online:
https://bit.ly/39p2zqN

#2 Laicizam, nasleđe Prosvetiteljstva?

S pravom ili ne, francuski koncept laicizma predstavlja se kao model, ili anti-model, u Evropi i svetu.

Laicizam kao pojam datira iz 20. veka, ali on zapravo odražava realnost koja se gradila vekovima. Ipak, filter vremena i evolucije društava ponekad otežava razumevanje ideja Anrija IV u 16. veku, Voltera u 18. veku ili pak „radikalnih“ Republikanaca u 19. i 20. veku.  Jedan od perioda najplodnijih razmišljanja o odnosima između religije, države i društva bio je 18. vek.  Zašto se doba Prosvetiteljstva često ističe kada se govori o naprednim idejama? Šta nam je Prosvetiteljstvo ostavilo u nasleđe u odnosu na laicizam kakav postoji u savremenoj Francuskoj ?

Predavač: Lisijen Grije, istoričar

Na francuskom, bez prevoda

Info

Četvrtak, 3. decembar 2020- 15h00
Online
:https://bit.ly/39p2zqN

Na francuskom, bez prevoda