1 apr - 3 apr 2024 / Beograd

Dani frankofonog filma

U okviru Meseca Frankofonije, ambasade Srbije, Rumunije, Švajcarske, Kraljvine Maroko i Francuske prirediće, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, smotru frankofonih filmova najnovije produkcije, u cilju da sa beogradskom publikom podele bogatstvo filmske produkcije zemalja članica Međunarodne organizacije Frankofonije. Na programu su društvene i romantične komedije, ali i istorijske drame uz koje ćete moći dobro da se zabavite ali i da ponešto naučite:

Zaljubljena Anais (Francuska)
1/04 – 18h00

Anais ima trideset godina i nema dovoljno novca. Ona ima ljubavnika, ali više nije sigurna da ga voli. Upoznaje Danijela, kome se odmah dopada. Ali Danijel živi sa Emili… koja se takođe dopada Anais. Ovo je priča o nemiru jedne mlade žene. Takođe je i priča o velikoj želji.

Zelena karta (Maroko)
1/04 – 20h30

Dva nerazdvojna prijatelja, Habib i Labib, sanjaju o mnogo boljem životu. Da bi ostvarili svoje snove, učestvuju na lutriji Zelena karta SAD. Labib je odabran, ali ne i Habib, ovaj drugi je spreman da učini sve, čak i da pokuša nemoguće da ostane veran svom paktu: otići zajedno ili ostati zajedno.

Na zvuk bubnja (Švajcarska)
2/04 – 18h00

Početkom proleća 1970. godine, malo selo u švajcarskom kantonu Vale, pokreće se na neuobičajen način. Da li je to zbog prava žena da glasaju? Ili je uzrok predstojeći referendum o izbacivanju stranaca? Ne, još je gore od toga: seoski duvački orkestar se srušio. Pola sela za to će da okrivi Aloja, a druga polovina Pjera. Opozicija će biti politička, muzička i ljubavna.

 

Kratkometražni film o Kairu (Egipat)
2/04 – 20h30

Pomoz’ Bog kučko, Mizoginija u digitalnom dobu (Kanada)
2/04 – 20h45

Na dva kontinenta, četiri žene su žrtve ekstremnog sajber nasilja: Marion Seklen, francuska glumica i jutjuberka, Laura Boldrini, predsednica italijanskog parlamenta, Kaja Moris, američka demokratska predstavnica i Lorans Graton, mlada učiteljica iz Kvebeka. Napuštene od policije, političke klase i veb divova koji na mržnji zarađuju milijarde, odlučuju da se bore i više ne ćute.

 

Baš me briga (Francuska)
3/04 – 18h00

Kasandra je stjuardesa u low-cost avio kompaniji i ima 26 godina. Živeći danas za sutra, sastavlja letove i žurke kao da sutra ne postoji, verna svom Tinder nadimku, “Carpe diem“. Živi bez veza, u vidu strmoglave jurnjave koja je naizgled zadovoljava, sve dok je nesreća ne primora da se ponovo poveže sa svetom. Hoće li Kasandra moći da se suoči sa zataškanim bolom i vrati se onima koje je ostavila na zemlji?

Sloboda (Rumunija)
3/04 – 20h30

Sibiu, decembar 1989. U haosu i panici izazvanim masovnim protestima protiv vlasti, jedinica milicije postaje meta nasilnog napada koji preraste u krvavi sukob između vojnika, milicionera, pripadnika Sekuritatea i civila. Pokušavajući da pobegne od opsade, kapetan milicije Viorel je zarobljen i optužen za terorizam.

Na rumunskom, titlovano na engleski

Info

Jugoslovenska kinoteka

Uzun Mirkova 1

1 – 3. april 2024.

Ulaznice: 200 dinara