1 nov - 30 nov 2019 / Srbija

Digitalni novembar

Digitalni novembar je svetski susret digitalnih kultura koji se odvija u 40 zemalja u toku mesec dana, na inicijativu Francuskog Instituta.

Na raskršću digitalnih umetnosti, scenske umetnosti, diskusija o idejama, francuskog jezika, video igara i nauke, ovaj interaktivni festival će omogućiti publici svih uzrasta da se igra, stvara i testira razne umetničke sadržaje i forme koje svedoče vitalnosti francuske digitalne scene.

U Srbiji, Digitalni novembar predstavlja… dve izložbe, kutak video igara i knjige proširene stvarnosti, participativnu umetničku kreaciju, audio blogove o noći.

PROGRAM

Izložba France Emotion
Od 6. novembra do 22. decembra,
u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Novom Sadu i Pirotu.

Međunarodna izložba France eMotion, kreirana od strane „Atout France“ u partnerstvu sa Francuskim institutom, vodi gledaoca na jedinstvenu šetnju u upoznavanje sa francuskom kulturnom baštinom, na raskršću fotografije, proširene stvarnosti i digitalne animacije.

Slobodan ulaz, svi uzrasti.

Više o izložbi

Video igre S’il Vous Play
Od 12. do 15. novembra od 13h do 19h
i 16. novembra od 10h do 15h,
medijateka Francuskog instituta u Beogradu.

Kolekcija video igara S’il Vous Play nudi mnoštvo originalnih igara sa novom estetikom, čije obilje nema na čemu da zavidi nezavisnom filmu ili alternativnom stripu. Francuski Institut vas poziva da otkrijete ove francuske kreacije, besplatno dostupne u prostoru za video igre medijateke Francuskog instituta u Beogradu.

Slobodan ulaz, svi uzrasti.

FuturLivre – događaj za mlade o animiranim knjigama
Od 12. do 15. novembra od 12h do 13 i od 18h do 19h,
i 16. novembra od 10h do 15h,
medijateka Francuskog instituta u Beogradu.

Sa FuturLivre, najmlađi mogu otkriti knjigu budućnosti, knjige u proširenoj stvarnosti na tabletima i mobilnim telefonima. Svako delo je neprimetna mešavina priče i interaktivnosti, sa zabavnim međuprogramima koji omogućavaju čitaocu da pomogne heroju u njegovim avanturama.

Slobodan ulaz, svi uzrasti.

 

Izložba: Art+neuroscience
Od 14. novembra do 7. decembra,
Francuski institut u Beogradu

U saradnji sa Centrom za promociju nauke u Srbiji, izložba Art+neurosciences nas uvlači u svet neurona kroz umetničke radove proistekle iz saradnje naučnika i umetnika.

Više o izložbi

Umetnička rezidencija Adelina Švajcera
Od 11. novembra do 1. decembra, u Novom Sadu

U partnerstvu sa Deletere (Francuska), Karkatag (Beograd), Fondacijom Novi Sad 2021, i EUNIC AIR, dizajner Adelin Švajcer biće u stvaralačkoj rezidenciji u Novom Sadu u okviru svog projekta Alphaloop. Rezidencija je zamišljena kao eksperimentalna laboratorija u kojoj će se istraživati paganske prakse Vojvodine, ali i kao prostor za prikazivanje performansa koje su tokom proleća 2018. producirali Crossed Lab i Deletere.

Umetnika podržava evropska mreža In Situ.

Više o rezidenciji

Snimanje zvučnih klipova
u okviru Ideja noći, tokom novembra,
Francuski institut u Nišu i Beogradu

„Dajte nam ideju o noći / recite nam koje ideje vam ona daje“

Tokom celog meseca, polaznici svih uzrasta francuskog jezika moći će da snime sopstvene zvučne klipove, u okviru Ideja Noći, međunarodnog događaja koji vodi Francuski institut. U saradnji sa RFI i ARTE Radio, ovi zvučni klipovi će biti objavljeni na audio blogovima kako bi objedinili jedan mozaik izjava i priča koje opisuju doživljaj noći, u svoj svojoj raznolikosti i raznovrsnosti ideja koje ona stvara.