1 nov - 30 nov 2020 / Srbija

Digitalni novembar 2020

Veliki festival digitalnih kultura, koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, Digitalni novembar ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta.

Kroz bogat program, Digitalni novembar Francuskog instituta u Srbiji ove godine istražuje nove oblike stvaranja, od virtuelne i proširene stvarnosti do video igara, uključujući književnost i strip. Festival je takođe prilika da se usmeri pažnja na digitalne mogućnosti u okviru oblasti koje su u središtu delokruga Francuskog instituta Srbije: klimatske promene, baština, rodna ravnopravnost.

Mada nas je u poslednje vreme preplavila digitalizacija, ne može se zanemariti činjenica da ona donosi nove mogućnosti i otvara nove perspektive. Ovo četvrto priređivanje Digitalnog novembra omogućiće širokoj publici da otkrije umetnike i njihova dela, da uči na drugačiji način i da se suoči sa pitanjima budućnosti planete. Radionice, debate, izložbe, video igre, imerzivna virtuelna stvarnost… toliko događaja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, za mlade, stručnjake, studente…u okviru Digitalnog novembra.

PROGRAM

Wild immersion – U divljini
Beograd – od 12. do 14. novembra 2020 – 10h – 17h30, Plato ispred Kulturnog centra Beograda
Beograd – od 17. do 30. novembra 2020, Francuski institut u Srbiji
utorak-petak: 13h – 19h, subota: 10h – 15h

Wild immersion je prvi na svetu virtuelni rezervat prirode, koji koristi nove tehnologije kako bi vas teleportovao u svet divljine. Uz pomoć VR naočara, otkrićete biodiverzitet Srbije. Obuzeće vas divljenje, saosećanje i svest o neophodnosti očuvanja prirode!

Opširnije

Karavan za klimu – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu
Beograd + online – od 12. do 27. novembra 2020.

Spajajući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Opširnije

Interaktivna izložba France eMotion
Zaječar – od 19. oktobra do 6. novembra 2020
Aleksinac – od 19. oktobra do 2. novembra 2020
Sremski Karlovci – od 12. do 28. novembra 2020

Tehnologijama proširene stvarnosti i digitalne animacije posetioci izložbe moći će da uživaju u raznolikosti francuske kulturne baštine i da virtuelno zađu u tvrđave, prošetaju parkovima dvoraca, obiđu muzeje i najsavremenije izložbene prostore, dive se lukovima opatija i mostova…

Opširnije

Inspirisani Francuskom (video prilozi)
YouTube kanal, i kanali RTV i RTS – od 12. novembra svakog dana u 18 časova

Video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze…

Opširnije

Predavanje KreNi „Digital Disruption“
Niš – od 27. do 30. novembra 2020

Predavanja o kreativnim industrijama kao sredstvima društvenog delovanja. Mlade Nišlije, njih preko 60, učestvuju u brojnim aktivnostima, u saradnji sa međunarodnim stručnjacima, iz oblasti dizajna, video igrica, virtuelne realnosti, filma, fotografije i informacionih tehnologija…

Opširnije

Nove video igre (stručne radionice)
Online – utorak 24. novembar 2020 – 14h-17h30
Uz prijavu – petak 27. novembar – 15h-16h i subota 28. novembar – 10h-11h

Mladi talentovani francuski kreator video igara, Emanuel Korno, na udruženi poziv Francuskog instituta, Serbian game association i Mladih ambasadora Niša, održaće dva master klasa namenjena srpskim kreatorima video igara.

Opširnije

Rodna ravnopravnost u digitalno doba (debata)
Beograd + online – sreda 25. novembar 2020. u 18h

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Francuski institut  se pridružuje feminističkom kulturnom centru BEFEM u organizaciji prve debate u okviru ciklusa „Jednakost, različitost, digitalno doba“.

Opširnije

Escape Game: Moja mala planeta (animacije)
Beograd + online – subota 14, 21. i 28. novembar, od 10h do 15h

Kroz igricu Escape Game deci se pruža prilika da uče francuski zahvaljujući novim tehnologijama, ali i da razviju svest o potrebi zaštite životne sredine. Za decu od 5 do 10 godina.

Opširnije

Rendez-vous de la littérature francophone
Online – 13, 19. i 24. novembar 2020

Francuski institut poziva ljubitelje književnosti da preko naših društvenih mreža prate i učestvuju u on-line razgovorima sa frankofonim piscima. Na francuskom, bez prevoda.

Opširnije