27 nov 2018 - 19h00 / Novi Sad

Emanuel Gra: projekcija i razgovor s autorom

U okviru gostovanja reditelja Emanuela Graa na Festivalu autorskog filma, pozivamo vas na projekciju njegovog dokumentarnog filma Makala, koji će biti prikazan u Kulturnom centru Novog Sada u prisustvu autora, a nakon čije projekcije će biti upriličen razgovor sa rediteljem.

Karte po ceni od 150dinara, mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, na dan projekcije.

MAKALA (FRA, 2017, 96′)
Režija: Emmanuel Gras
Kanski filmski festival 2017 – Nagrada kritičke nedelje
Filmski festival u Londonu – Grirson nagrada posebna pohvala

Kabwita Kasongo ima 28 godina i živi u Demokratskoj Republici Kongo. Svako jutro u zoru, odlazi sa sekirom preko ramena, započinje seču drveća od kojih će se kasnije praviti drveni ugalj. To je samo jedan od napornih zadataka koje Kasongo mora uraditi kako bi drveni ugalj dospeo na tržište. Uglavnom radi sam i jedinu interakciju ima samo sa svojom ženom i ostalim stanovnicima grada. Njegova sredstva su ograničena na jedan klimav bicikl pomoću kog prevozi ugalj, ali sanja da će jednog dana izgraditi bolji krov za svoju porodicu iako njegov san zahteva ogroman napor.
Emmanuel Gras je francuski reditelj kratkih i dokumentarnih filmova, poput Bovines (2012) i 300 Souls (2015). Makala (2017) je njegovo poslednje ostvarenje koje prikazuje jednostavnu priču o radu jednog čoveka ispričanu kroz poetičnost koja ostavlja neizbrisiv utisak.

Info

Kulturni centar Novog Sada

Katolička porta 5

Obezbeđen prevod.