22 jan - 23 jan 2020 / Beograd, Novi Sad

Evropljani budućnosti

„Rođena sa krizom iz 1973. godine, naša generacija je nosilac jedne univerzalne sudbine: ovo je priča o njoj. Nismo imali ni dvadeset godina kada je pao Berlinski zid. 11. septembra 2001. bili smo tek tridesetogodišnjaci. Bili smo prva Internet generacija. Sada je došlo vreme da mi preuzmemo odgovornost i podignemo Evropu koja sumnja u samu sebe. Naš izazov – projektovati zajedničku budućnost za naš kontinent.“

U čemu je suštinski problem današnje Evrope? Šta da se radi i kako? Kako se suočiti sa krizama kroz koje prolazi? To su pitanja na koje Gijom Klosa nastoji da odgovori u eseju Jedna evropska mladost (objavio Arhipelag, 2019, preveo Duško Lopandić)

Gijom Klosa je predsednik francuskog think tanka i građanskog pokreta CIVICO EUROPE, bivši specijalni savetnik potpredsednika Evropske komisije zadužen za digitalizaciju (2018-2019), autor izveštaja „Ka evropskom suverenitetu u medijima“ – o budućoj industrijskoj strategiji Evropske unije za medije u doba veštačke inteligencije.  Evropski audiovizuelni direktor, nadležan za oblast veštačke inteligencije, Gijom Klosa  je bio i direktor Evropske radiotelevizijske unije (2013-2018).

U francuskoj i evropskoj višoj administraciji Gijom Klosa bio je savetnik  ministra za evropska pitanja u okviru poslednjeg francuskog predsedavanja Evropskom unijom, potom predstavnik Istraživačkog centra o budućnosti Evrope, kojim je predsedavao Felipe Gonzalez (Evropski savet). Diplomirao je na Visokoj školi za komercijalne studije, na Science-Po u Parizu i na Londonskoj školi ekonomije, Predaje strategiju medijske transformacije na Sciences-Po Paris.

Autor je brojnih eseja, među kojima su Evropa, poslednja šansa? (2011), Jedna evropska mladost (2014), Mediji za dobro (2019). U Francuskoj je poznat po svom zalaganju za budućnost Evrope. Sa 15 godina pokrenuo je evropski srednjoškolski kulturni magazin. 1989. godine učestvovao je u pokretanju Evropskog parlamenta mladih u Solunu u Grčkoj, na dan pada Berlinskog zida. Nakon prvog kruga predsedničkih izbora 2002. godine, osnovao je Think tank EuropaNova sa ciljem da se stvori generacija evropskih lidera sposobnih za suočavanje sa krizama. Nekoliko nedelja pre glasanja za Brexit pokrenuo je evropski građanski pokret Civico EUROPA. Takođe je inicijator WeEuropeans-a, najvećeg transnacionalnog konsultativnog tela građana ikada organizovanog, na 24 jezika i u 27 zemalja, s ciljem oprobavanja novih oblika učestvovanja građana, odnosno pronalaženja nove etape demokratije.

Učestvuju: Gijom Klosa, Duško Lopandić, Gojko Božović, Pavle Sekeruš

Na srpskom i francuskom. Prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

Info

Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Sreda, 22. januar 2020, u 18h

Novi Sad, Bulevar books, Bulevar Mihaila Pupina 6
Četvrtak, 23. januar 2020, u 17h30