3 nov - 13 nov 2020 / Leskovac

Izložba umetnice Niloufar Banisadr « Plavo i roze – Hymen / Velovi na vetru »

Izložba Nilufar Banisadr, prvi put prikazana u okviru festivala Beogradskog Meseca Fotografije u Francuskom instsititutu Srbije u Beogradu, seli se u Leskovac, gde će biti predstavljena u Leskovačkom kulturnom centru od 3. do 13. novembra.

Serija fotografija „Velovi na vetru“, kao i serija na tekstilu „Plava i roze – Himen“, predstaviće David Pujado, direktor Beogradskog meseca fotografije, tokom otvaranja u Leskovačkom kulturnom centru 3. novembra u 13 sati.

O izložbi – predstavljanje umetnice

„Tokom perioda dugog osam godina, svoj fotografski rad sam štampala na tekstilu, što zbog raznih načina na koji može biti upotrebljen, što zbog pokreta i igre senki koje uzrokuje.

U Iranu, gde sam rođena i odrasla, žene obavezno moraju nositi veo, čak i one koje tu samo privremeno borave, bez obzira na njihovu ispovest.

Blagi povetarac duva na slabo prozirna vela koja štite intimnost od indiskretnih pogleda. Tada nastaje kaleidoskop koji pojedine oblike propušta na plavetnilo neba. Veo krije i žensku žudnju koja se poput ptice migolji iz svog kaveza i pevajući poleće ka ponovo pronađenoj slobodi.

U fotografskoj seriji „Velovi na vetru”, nastaloj u mom pariskom stanu, bavim se delom „Poreklo sveta” Gistava Kurbea kroz prizmu sopstvene ženstvenosti, suptilnošću koja mi omogućuje da mešam, ne tražeći da provociram, cenzore i konformiste.

Tokom istog perioda, fotografisala sam brojne cirade u svojoj otadžbini, Iranu, i tako je nastala serija koju sam isprva nazvala „Plavo i roze”, da bih je posle preimenovala u „Himen”.”

„Taj materijal činio se najpogodnijim za ilustrovanje fizičkog i psihološkog maltretiranja čije su žene previše često žrtve.
Ujedno minimalistički i preokupiran estetikom, konceptualni pristup ove serije kroz dela koja je čine u nama osvešćuje rane i bol nanete najintimnijim delovima ženske anatomije, ostavljajući neizbrisive tragove“. Frazier King

Biografija umetnice

Niloufar Banisadr je rođena 1973. u Teheranu, gradu u kome je odrasla i oformila se kao fotograf. Od 2003. godine živi u Francuskoj, najpre u Strazburu, potom u Parizu, gde usavršava svoje fotografsko umeće.

Tokom 22 godine umetničkog rada izradila je serije fotografija, ponekad apstraktnih, najčešće figurativnih, uvek povezanih crvenom niti ideje o ženstvenosti. Na pitanje da li je njen pristup umetnosti angažovan i ponekad kontroverzan, odgovara da njen rad predstavlja introspekciju i narativno-ilustrativne odgovore na pitanja o ženskim iskustvima. Osluškuje svoje telo, ali i puls svoje generacije, one na istoku, i one na zapadu, i ne okleva da taj spoj otkucaja u sebi pokaže na sceni.

U njenim autoportretima i sanjalačkim figurama ogleda se zapitanost pred sudarom kultura u Iranu. Niloufar Banisadr je danas međunarodno priznata umetnica, koja izlaže u galerijama i muzejima, od Majamija i Nju Jorka, do Bazela i Pariza.

Info

Leskovački kulturni centar

Bulevar Oslobođenja 101

Leskovački kulturni centar