17 nov 2020 - 18h30 / Online

Faktor humanosti u istoriji Evrope – survavanja i preporodi

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, organizuje ciklus predavanja koje će održati Florian Herber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu.

Ovaj ciklus je posvećen rasvetljavanju onih istorijskih perioda koji su Evropu odvukli u takve ponore da je delovalo nemoguće da će se ikada uspraviti. Koja je bila uloga pojedinaca u preporodima koji su ipak usledili i obeležili istoriju Evrope? Ovaj ciklus istaći će značaj Istočne Evrope za razumevanje evropske i svetske istorije, ali i onih zaboravljenih tragičnih junaka koje je krasila snažna humanost.

Utorak, 17. novembar  2020 – 18h30
Online: https://us02web.zoom.us/j/83989768120

#1 Od operacije Barbarosa do Konačnog rešenja: koreni sudbonosnih odluka

Operacija Barbarosa, koju je Hitler započeo protiv Staljinovog Sovjetskog saveza, 22. juna 1941, gurnula je čovečanstvo u Drugi svetski rat, čije su posledice bile ogromne. Deset miliona vojnika našlo se na Istočnom frontu, najkrvavijem u ljudskoj istoriji. Ova tragedija otvara brojna pitanja: zašto se Hitler,  koji je odnosio pobede na zapadu, severu i na Balkanu, upustio, baš kao što je to nekada učinio Napoleon,  u takav rizik kakav je bio junski pohod? Kako je Staljin dozvolio da bude iznenađen, a  video je da se milioni vojnika skupljaju na granici i u više navrata bio upozoravan?

Ovo prvo predavanje u okviru ciklusa je pokušaj da se razjasne presudne odluke, ali i prilika da se, kroz priču o Šimelu i Fridki, oživi sećanje na Jevreje nestale u ratu, ali i na one heroje koje je istorija prekrila senkom, kakav je bio veličanstveni Vitold Pilecki.

Na francuskom, bez prevoda. Ulaz slobodan, broj mesta ograničen.

Info

Utorak, 17. novembar  2020 u 18h30
Online: https://us02web.zoom.us/j/83989768120

Na francuskom, bez prevoda.