12 jul - 15 jul 2018 / Niš

Festival ArtFemine

U okviru festivala ArtFemine Centar za devojke u saradnji sa Francuskim institutom iz Niša organizuje radionicu Ulična umetnost. Radionicu će voditi umetnica prepoznatljiva po muralima koje slika pod pseudonimom TKV (The Kraljica Vila). Ona se već 10 godina bavi oslikavanjem javnog prostora portretima žena.

Ova radionica odgovara na pitanje:  Kako svaka od nas može da prenese  borbu za ženska prava u javni prostor?

“Estetika šablona je uvek bila vezana za razne pokrete otpora i punk estetiku i predstavlja jedan od najjednostavnijih oblika štampe. Umetnost je živi deo umetnosti koji pripada društvu i čini sastavni deo svake urbane sredine. Intervencije u javnom prostoru mogu uticati na društvo, a ulična umetnost može biti alat kojim se promena stvara“, objašnjava TKV.

Radionica se sastoji iz dva dela i održaće se 14. jula u terminima od 10-14h prvi , a od 16-20h drugi deo radionice. Zbog ograničenog broja učesnica potrebno je prijaviti se na radionicu putem mail-a na centarzadevojke@gmail.com.

Dan ranije, 13. jula TKV će biti jedna od govornica panela: “Ironije, istine, borbe i forme”  na kome će umetnice govoriti o svojim iskustvima i problemima sa kojima se susreću. Ovaj panel će biti otvoren za javnost i održaće se u galeriji Art55 ( ul. Ćirila i Metodija 17a)  i trajaće od 18 -19.30h.

Festivalom ArtFemine otvaramo feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, delovanje, druženje aktivistkinja, teoretičarki, umetnica, sugrađana/ki i gošći iz zemlje i regiona. Posebno važan aspekt u okviru ArtFemine festivala je povezivanje i osnaživanje feminističkog podmladka u zemlji i regionu.Festival promoviše žensku umetnost, ženski aktivizam i stvaralaštvo.

Ovogodišnji festival održavamo pod sloganom “One dolaze” od 12. do 15. jula.

Info

Od 12. do 15. jula