21 jul - 25 jul 2021 / Beograd

Festival francuskog filma 2021

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa MegaCom Filmom i Kombank dvoranom, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, opštine Stari Grad i TV5Monde, prikazaće najnovije filmove francuske kinematografije ove i prošle godine, na tri lokacije u Beogradu: u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, u Kombank Dvorani, kao i na online platformi MojOFF.

Pred publikom će se naći osam filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja filmske selekcije u Kanu, dok će u okviru paralelnog programa biti prikazani francuski klasici – četiri filmska ostvarenja iz ove kategorije, dela čuvenih reditelja Mihaela Hanekea i Robera Bresona.

Između ostalih, na festivalu će biti prikazana drama sa elementima komedije „Trijumf“ reditelja Emanuela Kurkola, drama „Ibrahim“, komedija „Dva Alfreda“, kao i klasici – Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.Poslednjeg dana festivala biti prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, nemačkog reditelja Klausa Dreksela.

Sreda 21. jul – 21:00, Kosančićev venac
Četvrtak 22. jul – 19:30, Kombank dvorana

Francuska (FRA, 2021, 134’)
Režija: Bruno Dimon
Igraju: Lea Sejdu, Blanš Garden, Benžamen Biole, Julian Koler, Natali Boaje

Film je priča o poznatoj televizijskoj voditeljki koja spletom okolnosti upada u paklenu spirali koja će je koštati karijere. Između drame i komedije, Francuska povlači paralelu između lične drame voditeljke i savremene Francuske.

Četvrtak 22. jul – 21:30, Kombank dvorana

O ljudima (FRA, 2021, 101’)
Režija: Luka Belvo
Igraju: Žerar Depardje, Katrin Fro, Žan-Pjer Darusen

Boravili su u Alžiru tokom „događanja“ 1960. godine. Dve godine kasnije, Bernar, Rabu, Fevrije i drugi su se vratili u Francusku. Potom su ućutali, živeli svoje živote. Međutim, ponekad je dovoljna sitnica, proslava rođendana, poklon, da bi se četrdeset godina kasnije prošlost vratila svom silinom…

Četvrtak 22. jul – 21:00, Kosančićev venac
Petak 23. jul – 19:30, Kombank dvorana

Govor (FRA, 2021, 88’)
Režija: Loran Tirar
Igraju: Benžamen Lavernj, Sara Girodo, Kjan Kožandi

Adrijen je stidljiv. Na porodičnoj večeri, gde njegov otac po ko zna koji put ponavlja istu priču, majka služi hranu i insistira da se pojede a njegova sestra Sofi u muža gleda kao u Ajnštajna, on čeka. Čeka da mu Sonja odgovori na sms i okonča „pauzu“ u njihovoj vezi koju mu je nametnula pre mesec dana. Njegov budući zet poziva ga da održi govor na predstojećem venčanju… Da li će možda upravo taj govor izmeniti čitav njegov život?

Petak 23. jul – 21:30, Kombank dvorana

Ibrahim (FRA, 2021, 80‘)
Režija: Samir Gesmi
Igraju: Abdel Bendaher, Samir Gesmi, Rabah Nait Ufela

Život mladog Ibrahima odigrava se između njegovog oca, Ahmeda, koji radi u pivnici i veoma je ozbiljan i rezervisan, i njegovog drugara iz škole, Ahila, starijeg i veoma nestašnog. Upravo će se zbog jednog od njih dvojice Ahmedu srušiti san o povratku dostojanstva. Na Ibrahimu će zapasti zadatak da izgladi pokvarene odnose i reši komplikovanu situaciju….

Petak 23. jul – 21:00, Kosančićev venac
Subota 24. jul – 19:30, Kombank dvorana

Trijumf (FRA, 2021, 106’)
Režija: Emanuel Kurkol
Igraju: Kad Merad, David Ajala, Amin Sisoko

Glumac bez posla prihvata da drži radionice u zatvoru kako bi zaradio neki novac. Iznenađen glumačkim talentom zatvorenika, odlučuje da sa njima napravi predstavu koja će biti igrana u pravom pozorištu. Tada počinje avantura. Film je inspirisan istinitom pričom.

Subota 24. jul – 21:30, Kombank dvorana

Dva Alfreda (FRA, 2021, 92’)
Režija: Bruno Podalides
Igraju: Deni Podalides, Sandrin Kiberlen, Bruno Podalides

Nezaposleni Aleksandar ima dva meseca da dokaže svojoj ženi da može da se brine o njhivoj deci i bude finansijski nezavisan. Njegov problem: The Box, startap kompanija koja želi da ga zaposli ima politiku „Nema dece!“ dok njegova nadređena, Severin, ima veoma nezgodan karakter. Da bi dobio posao, Aleksandar mora da laže..

Subota 24. jul – 21:00, Kosančićev venac
Nedelja 25. jul – 21:30, Kombank dvorana

Lux aeterna (FRA, 2020, 51’)
Režija: Gaspar Noe
Igraju: Šarlot Gensbur, Beatris Dal, Mica Arganaraz

Šarlot Genzbur prihvata ulogu veštice koja je stavljena na lomaču u prvom filmu Beatris Dal. Loša organizacija i tehnički problemi vode do toga da snimanje biva dovedeno u pitanje..

Nedelja 25. jul – 19:30, Kombank dvorana
Nedelja 25. jul – 21:00, Kosančićev venac

Pod zvezdama Pariza (FRA, 2020, 90’)
Režija: Klaus Dreksel
Igraju: Katrin Fro, Mahamadu Jafa

Kristina već godinama živi ispod mosta, izolovana od svoje porodice i prijatelja. Jedne čarobne noći, u njen život ulazi jedan osmogodišnji dečak. Suli ne govori francuski, izgubljen je, razdvojen od svoje majke … Njih dvoje zajedno polaze u potragu za njom po Parizu.

Info

Od 21. do 25. jula

Bioskop na otvorenom na Kosančićevom vencu,
Kombank Dvorana,
Online platforma MojOFF

Ulaznice : www.kombankdvorana.rs
Sve projekcije na otvorenom na Kosančićevom vencu su besplatne i nema rezervacija mesta.

Lokacija bioskopa na otvorenom