19 Jun 2018 - 18h / Beograd, Srbija

Ciklus filmova: Veliki rat

Radi obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut vas poziva da pogledate izbor filmova koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

Četvrtak 19. jun – 18h (premijera)

Čuvarke (FRA, 2017, 134’)
Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Malo svedočenja postoji o ulozi i sudbini žena koje su živele u toj epohi. Ovaj izuzetan film je priča o njima. Prikazivanje ovog filma ostvareno je u saradnji sa kompanijom MCF MegaCom Film.

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

Trejler

Petak 20. jun – 18h

Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919 (FRA, 2010, 52’)
Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

Petak 20. jun – 20h

Život i ništa drugo (FRA, 1989, 135’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije

Godina 1920. Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

Subota 21. jun – 18h

Kapetan Konan (FRA, 1996, 130’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea  u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Trejler

Info

Kombank Dvorana

Trg Nikole Pašića

Premijera filma „Čuvarke“: 19. jun 2018. u 18.00
Nakon toga, u bioskopima širom Srbije