28 Nov - 30 Nov 2023 / Beograd

Francusko-srpski filmski susreti #8

U sklopu 29. Festivala autorskog filma održaće se osmi po redu Francusko-srpski filmski susreti od 28. do 30. novembra. Susrete organizuju Francuski institut, mts Dvorana, Filmski centar Srbije i ACID, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Susreti će i ovog puta krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz diskusije na niz tema posvećenih sedmoj umetnosti. U okviru programa biće priređena brojna dešavanja u kojima će učestvovati delegacija francuskih stručnjaka i njihove srpske kolege: predavanja, sastanci i radionice na temu filmske kritike, audio inženjeringa i audio-vizuelne politike EU. Radionice i paneli namenjeni su filmskim stručnjacima, ali i studentima različitih oblasti filmske umetnosti i ljubiteljima filma.

Uporedo sa snažnim uticajem interneta na tradicionalnu filmsku kritiku, u onlajn prostoru se razvijaju novi oblici filmsko-kritičkog i filmofilskog izraza. Tokom panela „Izvan tradicionalne filmske kritike: kako napraviti uspešan YouTube kanal i Instagram nalog sa filmskim sadržajem“, autori dva naloga sa velikim brojem pratilaca – Jovan Vasiljević (Instagram nalog cinematologist sa 1,1 milion pratilaca) i Nicolas Delage (autor istoimenog YouTube kanala sa ukupno 6,6 miliona pregleda) – podeliće praktične savete i govoriti o prednostima i izazovima rada na ovakvim kanalima.

Učesnici okruglog stola „Strukturalni pregled audio-vizuelne politike EU: ka harmonizaciјi delovanja“ – Julie-Jeanne Rregnault, generalna sekretarka, EFAD, Laëtitia Kulyk, Regionalni ataše za audiovizuelnu delatnost, Ambasada Francuske u Srbiji i Frederic Cornet, EuropaCinemas,  razgovaraće o tome kako orkestrirati i uskladiti različite praktične i pravne mehanizme audio-vizuelnog sektora u evropskim zemljama, u i izvan EU.

U okviru razgovora „Dizajn zvuka u filmu“, stručnjaci za zvuk Anna Devillaire, Carolina Santana, Pierre-Antoine Coutant i Aleksandar Protić, otkriće nam tajne zanata i saznaćemo više o dizajnu, montaži i miksovanju zvuka. Tri francuska i jedan srpski profesionalac razgovaraće i razmeniće svoja iskustva i mišljenja o tehnikama rada i specifičnostima njihovog delovanja u Francuskoj i Srbiji.

Ne propustite jedinstvenu priliku i budite deo ovogodišnjih Francusko-srpskih susreta! Pridružite nam se od 28. do 30. novembra u mts Dvorani, u Press sali:

28.11. u 13.00 – Strukturalni pregled audio-vizuelne politike EU: ka harmonizaciјi delovanja
29.11. u 11.00 – Izvan tradicionalne filmske kritike: kako napraviti uspešan YouTube kanal i Instagram nalog sa filmskim sadržajem
30.11. u 10.00 – Dizajn zvuka u filmu

Info

mts Dvorana, Press sala

od 28. do 30. novembra