15 Avr - 10 Mai 2021 / Novi Sad

Notr Dam – urbani pejzaž

Izložba slika „Notr Dam – urbani pejzaž“ Milivoja Ljubinkovića biće otvorena 15. aprila u 18 sati u Kulturnoj stanici Svilara, na dvogodišnjicu ogromnog požara koji je zahvatio parisku katedralu. Izložba će biti trajati do 10. maja, a publika će moći da pogleda radove svakog dana (i vikendom) od 10 do 18 sati.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ plod je osmogodišnjeg istraživanja na katedrali Notr Dam i njenoj okolini. Zašto baš Notr Dam? Prvi put, kada je Milivoj Ljubinković video katedralu Notr Dam pre 45 godina, bio je fasciniran njenim izgledom.

Posle svega što se dogodilo Notr Damu, imam potrebu da joj na ovaj način pružim priliku da se samoisceli. Postavka izložbe je zamišljena na tri zida, dva bočna sa većim formatima i centralni, sa manjim formatima, koji bi svojom postavkom sugerisali vertikalnost katedrale“, objašnjava Ljubinković, čiji intervju možete pročitati ovde.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ biće realizovana u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan. Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje za ovu priliku ustupa Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.

Info

Kulturna stanica Svilara

Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad