17 Sep 2022 - 17:00 / Novi Sad

Treće izdanje Noći književnosti u Novom Sadu

Subota 17. septembar od 17.00 do 20.00 – Više prostora u SPENS-u,

Noć Književnosti u Novom Sadu je literarna manifestacija, nastala na incijativu novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, klastera kulturnih instituta zemalja Evropske Unije – EUNIC Srbija, i Fondacije “Novi Sad evropska prestonica kulture”, a u sklopu manifestacije Kaleidoskop kulture koja traje do 07. oktobra 2022.

U osnovi manifestacije je predstavljanje književnih dela pisaca zemalja učesnica, koja su u prethodne četitri godine objavljene i distribuirane u Srbiji, na srpskom jeziku.

Svaki autor je prisutan tokom cele večeri na jednom mestu u sportsko-poslovnom centru SPENS. Uz njega su prisutni glumica ili glumac sa Akademije Umetnosti u Novom Sadu koji čitaju odlomke iz dela, kao i moderator koji vodi razgovor sa autorom. Moderatori svih razgovora su književnici, kniževni kritičari, novinari ili profesori, predstavnici lokalne književne scene.

Publika je ta koja se kreće od mesta do mesta i bira kojem će čitanju i u koje vreme prisustvovati. Vrlo je važno usvojiti princip da sva čitanja počinju simultano svakog punog sata tokom večeri, i da je između svakog ostavljeno oko 10-15 minuta kako bi se stiglo na sledeću lokaciju.

Pisci koji učestvuju su: Rosella Postorino (Italija – Italijanski kulturni institut), Radu Pavel Gheo (Rumunija – Ambasada Rumunije), Ljuba Arnautović (Austrija – Austrijski Kulturni Forum), Stevan Bradić (Srbija – Književna mašina), Ben Clark (Španija-Književna mašina), Cornelia Hülmbauer (Austrija – Književna mašina), Sophie Daull (Francuska – Francuski institut) i Nataša Kramberger (Slovenija – Ambasada Slovenije).

Sophie Daull učestvovaće kao predstavnica Francuske i Francuskog instituta na Noći književnosti 17. septembra u Spensu, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Sophie Daull je glumica i književnica, rođena u istočnoj Francuskoj 1965. godine. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. Autorka je romana „Camille, mon Evolee” (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire, „La Suture” (2016) i „Au Grand Lavoir” (2018). Radi i u sferi obrazovanja i pedagogije. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza.

O knjizi „U velikoj perionici”:

Književnica učestvuje u televizijskom programu, govoreći o objavljivanju svoje prve knjige. Ni ne sluti da njena slika na ekranu u tom času uznemirava zaposlenog na održavanju zelenih površina grada Nožan le Rotru. Odsluživši za zločin počinjen pre trideset godina, gledalac vodi uredan život, a sada se neočekivano suočava sa svojom prošlošću, svojim prestupom i svojom krivicom. Književnica je, naime, ćerka njegove žrtve. I za pet dana dolazi u gradsku knjižaru svog rodnog grada. Od tog trenutka počinje previranje unutar usamljenog: u sredini koja je i banalna i opresivna, on iščekuje susret licem u lice kojeg se i boji, ali od kojeg ne može pobeći.

Info

SPENS

Sutjeska 2