24 Oct 2020 - 19:00 / Novi Sad

Vi ste sigurno rod? U potrazi za Žanom Kopitovićem

Fransoa-Gijom Loren, nagrađivani je francuski romanopisac, esejista i putopisac. Urednik je istorijske rubrike prestižnog francuskog nedeljnika Le Point. Za roman ,,Vi ste sigurno rod? U potrazi za Žanom Kopitovićem’’ dobio je nagradu za najbolju knjigu savremene francuske istorije za 2019. (Prix du livre de l’histoire contemporaine). U ovom romanu pisac traga za misterioznom ličnošću Žana Kopitovića čije ime je primetio spomen-ploči postavljenoj na par koraka od Sorbone.

U ovom romanu pisac traga za misterioznom ličnošću Žana Kopitovića čije ime je primetio spomen-ploči ,postavljenoj na par koraka od Sorbone. U ploču je utisnuto:

,,Ovde je pao pokošen nemačkim mecima Žan Kopitović, jugoslovenski rodoljub 11.mart 1943.’’

Ko je bio čovek zbog kojeg je čuveni Rene Kasan, dobitnik Nobelove nagrade za mir, utemeljivač Povelje o ljudskim pravima ,1948. inicirao postavljanje spomen-ploče? Zašto je njegova smrt ostala pod velom tajne?

Na ova pitanja i pisac, u dinamičnoj istorijskoj priči traži odgovor, boreći se i sa vlastitim senkama prošlosti. Put ga vodi stazama junaka knjige, od Pariza do Crne Gore, Albanije, Makedonije, pa natrag u Francusku gde je Kopitović prispeo 1916. jednom od savezničkih francuskih lađa, zajedno sa mnoštvom sunarodnika.

Tragajući za odgovorima, pisac nailazi na dokumente koji osvetljavaju karakter i razmere posledica Balkanskih i Prvog svetskog rata po stanovništvo Balkana. Kroz Kopitovićev životopis, Loren je slikovito prikazao balkanski, francuski pa i evropski XX vek. Takođe pokušava da dobije odgovor na pitanja koja ga progone. Kako se piše Istorija? Ko odlučuje o istini i njenom utiskivanju u mermer? I najzad, kako to utiče na živote pojedinaca?

Info

Kafe knjižara Zenit

Njegoševa 24, Novi Sad