16 maj 2023 - 18h / Beograd

Francuska književnica Kamij Lorans gostuje u Srbiji

Francuska književnica Kamij Lorans,  autorka romana Žensko (Akademska knjiga, 2022), Filip (Vaganar, 2022), Mogla bih to biti ja (Laguna, 2018), Ni ti ni ja (Mono i Manjana, 2007), U tom zagrljaju (Narodna knjiga, 2004), gostovaće u Beogradu 16. maja 2023.

Njeni novoobjavljeni romani Žensko (koji je prevela Svetlana Stojanović)  i Filip (koji je preveo Nikola Bjelić) biće predstavljeni u Francuskom institutu u Beogradu. Kamij Lorans govoriće o svom poimanju ženskog bića, kroz sve njegove životne faze, o tome šta znači roditi se kao žensko onda kada roditelji priželjkuju muško, rasti uz neprestano upoređivanje sa muškim rodom, biti devojčica, kćer, žena, majka, suočiti se u detinjstvu sa seksualnim zlostavljanjem, u zrelom dobu sa gubitkom sina nakon porođaja,  potom sa gubitkom ljubavi, i najzad sa odrastanjem neobične ćerke i njenim traganjem za identitetom…

Kamij Lorans objavila je petnaestak romana u Francuskoj, od kojih mnogi sadrže elemente autobiografije, redovno piše eseje i kritike iz oblasti književnosti i umetnosti, a zauzela je posebno mesto u srcima srpskih čitalaca i čitateljki naročito nakon učestvovanja na književnom festivalu Francuskog instituta Molijerovi dani, u jesen 2018. godine, kada je predstavila roman Mogla bih to biti ja.

U razgovoru sa autorkom učestvovaće univerzitetski profesori Vladislava Gordić Petković i Nikola Bjelić.

Ulaz je slobodan, simultani prevod francusko-srpski obezbeđen.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Utorak 16. maj od 18 sati