13 sep - 25 sep 2021 / Beograd

Francuske predstave na festivalima BITEF i Cirkobalkana

Septembar je mesec pozorišta i savremenog cirkusa: prisustvovaćemo brojnim predstavama, debatama, radionicama i susretima, koji su na programu festivala BITEF i Cirkoblakana.

FESTIVAL CIRKOBALKANA
16 – 25. septembar 2021.
Silosi Beograd, Dunavski kej 46
Kao prateći program 54/55 BITEF-a (13 – 25. septembar)

Četvrtak 16. septembar

„Lazuz“, trupe Lazuz
Septembar će proteći u znaku savremenog cirkusa! Nekoliko francuskih trupa krenuće na turneju po regionu, dok će Lazuz sa dve predstave obići pet gradova: Pulu, Split, Klanjec, Zagreb i Beograd

Lazuz (kretati se na hebrejskom) je dinamičan susret između Akrobate i Žonglera. Ispostaviće se da njihova saradnja nije nimalo lak zadatak. Na ivici konflikta, svaki od njih želi  da „pomeri“ drugog, da ga izvuče iz njegove „zone komfora“. Na pomalo luckast, zabavan i uzbudljiv način, njih dvojica će publici prikazati svoju neobičnu ali jedinstvenu saradnju.

Trailer

Petak 17. septembar
Festival Tanz Platz, Novi Sad

„Kakvi takvi“ trupe Dans6T
Plesna hip-hop trupa Dans6T po prvi put će se predstaviti u regionu sa predstavom Buzijan Buteldža u Sofiji, Novom Sadu i Rijeci!

Kakvi takvi” je priča o igračima iz Maroka i Francuske. Ova angažovana predstava preispituje pojmove identiteta i slobode izražavanja savremenog društva. Sa različitih strana Mediterana, igrači razmenjuju i dele svoju kulturu u raznim ambijentima.

Trailer

Petak 17. septembar – 21:00
Premijera predstave „Duel“
Kao plod dugogodišnje saradnje projekta Light out of suitcase i više umetničkih rezidencija koje su se odigrale u Srbiji i Hrvatskoj, predstava Duel, realizovana u koprodukciji Cirkusfere (SRB), Cirkorame (CRO) i trupe Cie Un loup pour l’homme (FR) konačno će ugledati svetlost dana pred publikom na festivalu Cirkobalkana!

„Duel“ – Četvoro akrobata suočavaju se sa različitim sukobima. Bilo da se bore jedni protiv drugih ili da se dele, njihovi izbori zahtevaće žrtve na račun njihove časti. Oni će se kroz borbu za ispunjenje svojih ciljeva suočiti sa brojnim porazima…

Subota 18. i nedelja 19. septembar – 18:00

Trupa Un loup pour l’homme: „Koža“
Ove godine, festival Cirkobalkana (Beograd) i festival Peculiar families (Split) predstaviće francuske novocirkuske predstave, među kojima i predstavu trupe Un loup pour l’homme sa njihovim poslednjim ostvarenjem KOŽA. Tokom turneje, članovi trupe držaće akrobatske radionice za svoje kolege iz regiona, u Splitu i Beogradu.

Koža je priča o pojmovima odbijanja i privlačenja (nastala u oktobru 2020. godine). U moćnom komadu prsa u prsa, dva čoveka manipulišu telom drugoga. Zadovoljstvo koje doživljavaju postajući instrument jedan za drugoga ih polako uvlači u bitku. Između odbijanja i privljačenja, shvataju da umesto jedan protiv drugog moraju da rade jedan sa drugim.

Trailer

Petak 24. septembar – 20:00

Trupa Los Putos Makinas: „Tutti Frutti“
Nakon veoma uspešnih izvođenja predstava na festivalima Cirkobalkana Zagreb u maju i festivala Nišville u avgustu, trupa LPM se vraća u region, sa dva izvođenja predstave Tuti Fruti i dva ciklusa žonglerskih radionica u Beogradu i Splitu!

Tuti Fruti je sveprisutan i omnipotentan. On je oko nas i duboko u našim dušama. Pred sobom vidimo Tuti Fruti kako poprima toničnu i vrtložnu formu četvro cirkuzanata sa super moćima, neke vrste neočekivanih sastojaka, spontanog ponašanja i apsurdnog rezonovanja. Obdareni harizmom, oni obitavaju u srcu kontradiktornosti našeg društva kako bi ih razbili iznutra. Sve to u potpisu trupe LPM.

Trailer

Regionalna turneja francuskih trupa podržana je na konkursu programa Teatroskop 2021. godine i deo je regionalnog projekta Circus (must) SEE.

FESTIVAL BITEF
13 – 25. septembar
Više lokacija u gradu

BITEF će ove godine ugostiti dve francuske predstave, koje nose inovativni naboj: Farm fatal Filipa Kena i Flesh Franka Vigrua. Nekoliko francuskih umetnika gostovaće na festivalu i učestvovati na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ekološkim izazovima, koja će biti organizovana u okviru BITEF-a.

Subota 18. i nedelja 19. septembar – 20h00
Pozorište na Terazijama

Farm fatal

Filip Ken izmislio je pet bića, koja nisu ni ljudi ni marionete, liče i na seljake i na strašila, a pojavljuju se na sceni ispred besprekorno belog platna. Oni uvode gledaoce u nekakav svet u kome sve podseća na farmu: tu su bale slame, čuje se pevac i cvrkut ptica, tu su razne  poljoprivredne sprave. Ali ljudskih bića nema – iščezla su usled zagađenja. Ostala je tek mala grupa strašila poeta, koja vodi jednu nezavisnu radio stanicu – pevaju, sviraju, izmišljaju slogane i ponekad se predaju filozofiranju… Ti simpatični junaci, koji žive na razini biljaka ili životinja, pokušavaju, uprkos svemu, da izmaknu rasplamsavajućem kapitalizmu koji uništava šume, njive, okeane. Oni nikada ne žure i, po rečima Filipa Kena, inkarnacija su post-apokaliptičnog usporavanja.

Trailer

Petak 24. i subota 25. septembar – 20h00
Beogradsko dramsko pozorište

Fleš

Balansirajući između elektronske opere i audio-vizuelnog iskustva, Fleš je muzička i vizuelna umetnička forma, ali i performans plesa i pokreta, pokretna slika čije se značenje otkriva putem iskustva i emocija koje u nama izaziva.

Oslanjajući se na svet engleskog pisca Dž. G. Balarda (pogotovo na njegova dela Sudar i Betonsko ostrvo), ali i na lično iskustvo saobraćajne nesreće, Fleš istražuje momenat koji nastupa odmah posle šoka, onaj tren kad nam se čini da je vreme stalo ili da se produžilo.U tom se trenu um odvaja od tela, otkrivajući nadrealistički prizor. Olupine vozila poprimaju oblik predmeta u pokretu, vijadukti autoputa postaju ogromni Golemi, automobilski motori kao da lebde nad morem leda. I na tom toku prizora i senzacija, gledalac može da doživi iskustvo vozača koji prelazi u nepoznatu dimenziju… To je zaista jedno halucinogeno putovanje.

Trailer

Kompletan program festival nalazi se na sajtu BITEF.
Farm Fatale
Flesh

Info

FESTIVAL CIRKOBALKANA
16 – 25. septembar 2021.
Silosi Beograd, Dunavski kej 46
Kao prateći program 54/55 BITEF-a

FESTIVAL BITEF
13 – 25. septembar 2021.
Više lokacija u gradu