8 maj - 15 maj 2019 / Beograd

Francuski filmovi i gosti na festivalu BELDOCS

I ove godine, Francuski institut u Srbiji je partner festivala BELDOCS koji nam je spremio veoma atraktivan program savremenih dokumentarnih filmova, od kojih će više od stotinu biti premijerno prikazano u Beogradu. U okviru festivala će biti prikazano deset francuskih filmova i koprodukcija i gostovaće dva reditelja koji će predstaviti svoje filmove i razgovarati o njima sa publikom.

U okviru selekcije francuskih filmova, posebno ističemo:

Zauzimati mesto (FRA, 2018, 94’) – u prisustvu reditelja
Režija: Žeremi Gravaja

Od njihovog napuštenog sela, do razrušene sirotinjske četvrti i nelegalno useljenih kuća, potraga za mestom za život jedne grupe rumunskih porodica povezuje zajedničku istoriju, koja se kuje kroz solidarnost i koja je obeležena raseljenjem. Prateći ih na njihovom…

Trejler

 

Nek mi je Bog u pomoći (BEL/FRA, 2018, 100’) – u prisustvu Iva Inana
Reditelji: Iv Inan, Žan Libon

Istražna sutkinja Gruwez dozvolila je filmskim stvaraocima da je prate više od tri godine. Vidimo je dok se u kancelariji susreće sa prethodno kažnjavanim počiniocima („Lepo je kad se zadovoljne mušterije vraćaju“). Svedoci smo njenog neobičnog odnosa sa policijskim…

Trejler

Ostrvo s blagom (Francuska, 2018, 97’)
Režija: Gijom Brak

Letnji raspust. Vrištanje i vika, deca bistrih očiju skaču u hladnu vodu kako bi pobegla od vrućine. Tinejdžer koketira sa devojkom na blagajni – možda će danas dobiti njen broj? Nekolicina nitkova skače s mosta u reku čim budne oči redara skrenu pogled. Poput male oaze, Île de Loisirs de Jablines-Annet, deo obale jezera i sliva reke, proteže se do predgrađa nadomak Pariza.

Trejler

Topionica duša (France, 2018, 87’) – u prisustvu reditelja
Režija: Fransoa-Gzavije Destor

Norilsk je jedno nemoguće mesto. U ovom arktičkom gradu zima traje devet meseci, a temperature padaju na -60 °C. Norilsk Nickel, prvi globalni proizvođač bakra i nikla, dominirao je životom ovog grada otkako je on izronio iz pepela sovjetskog gulaga. Više od 180.000 ljudi uspeva da preživi u ovom zatvorenom gradu, potpuno izolovanom od spoljašnjeg sveta.

Trejler

U carstvu savršenstva (Francuska, 2018, 95’)
Režija: Žilijen Faro

Na vrhuncu svoje teniske slave, Džon Mekinro je bio „čovek koji je igrao na ivici svojih čula“, tvrdi autor filma Julien Faraut. Zloglasan zbog svog kratkog temperamenta i prezrivog stava prema linijskim sudijama, Mekinro je bio majstor sporta, čije je majstorstvo često bilo u zapećku, dok su se mediji fokusirali na njegove ispade na terenu. Film barata velikim brojem arhivskih snimaka, posebno sa French Open-a 1984.godine, koji je kulminirao legendarnim i neizvesnim mečom protiv Ivana Lendla.

Trejler

Za više informacija o programu festivala, sledite ovaj link.

Info

Više lokacija

Od srede 8. do srede 15. maja 2019.