5 dec - 8 dec 2019 / Beograd

Francuski filmovi na festivalu Merlinka

U sklopu svoje politike zalaganja za borbu protiv svih vidova diskriminacije putem filmske umetnosti, Francuski institut već dugi niz godina podržava Festival Merlinka, koji će od 5. do 8. decembra u Beogradu i Novom Sadu predstaviti selekciju od 17 francuskih filmova i ugostiti reditelja Antonija Iklinga i glumce Gaetana Vetijea i Žofrea Kuea.

Osim retrospektive filmova Antonija Iklinga i izbora kratkometražnih filmova, na programu će biti i zapaženi naslovi iz ovogodišnje francuske produkcije, poput A onda smo plesali, Portret dame u plamenu i Sjajni škampi.

A onda smo plesali (Francuska, Švedska, Gruzija, 2019, 113’)
Režija: Levan Akin
Igraju: Levan Gelbakiani, Baši Vališvili, Ana Javakišvili

Merab od malih nogu uči ples u Nacionalnom Ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Meri. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Trejler

Portret dame u plamenu (Francuska, 2019, 121’)
Režija: Selin Sijama
Igraju: Noemi Merlan, Adel Enel, Luana Bajrami

Francuska, godina 1770. Marijana, slikarka treba da naslika portret za venčanje Eloize, mlade žene koja tek što je napustila manastir. Eloiza je nesigurna buduća mlada i Marijana mora da je naslika bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Trejler

Sjajni škampi (Francuska, 2019, 103’)
Režija: Maksim Govar, Sedrik Le Galo
Igraju: Nikola Gob, Alban Lenuar, Mikael Abitebul

Nedelja 8. decembar, 21h – Razgovor sa glumcem Žofreom Kueom nakon projekcije.

Matijas Le Gof, olimpijski šampion na kraju svoje karijere daje homofobičnu izjavu na televiziji. Njegova kazna: postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima Sjajni škampi. Oni na umu imaju samo jednu stvar: da se kvalifikuju na Gej igre u Hrvatskoj gde se takmiče najlepši internacionalni gej sportisti. To je početak nemirne ali uzbudljive vožnje – Brže, bolje, jače.

Trejler

Retrospektiva Antonija Iklinga, uz prisustvo autora i glumca Gaetana Vetijea

Petak 6. decembar
17h30 – Jedan duboki uzdah
18h30 – Mali gej dečko
20h00 – Gde konji odlaze da umru
21h10 – Razgovor sa Antonijem Iklingom
21h30 – Frig

Kompletan program festivala Merlinka dostupan je na ovom linku.

Info

Dom omladine Beograda

Makedonska 22

Od 5. do 8. decembra 2019.