22 sep - 28 sep 2019 / Beograd

Francuski umetnici na festivalima Bitef i Cirkobalkana

Tri francuske predstave na festivalima BITEF i CIRKOBALKANA od 22. do 28. septembra!

Ovogodišnja izdanja festivala BITEF i Cirkobalkana obilovaće francuskim predstavama. Francuski institut ponosni je partner ova dva festivala, koji se ove godine udružuju da bi ugostili dve predstave trupe savremenog cirkusa Un Loup Pour l’Homme, koje će biti predstavljene na prelepoj lokaciji Luke Beograd. Pored toga, BITEF će ugostiti i predstavu Kuća Majka trupe Non Nova / Phia Ménard, nastalu po porudžbini Documenta 14.

Dugogodišnji partner Francuskog instituta, festival BITEF je najznačajnije događanje u oblasti scenskih umetnosti u regionu zahvaljujući svom međunarodnom programu, istovremeno dostupnom i zahtevnom. Festival savremenog cirkusa Cirkobalkana ove godine slavi deset godina postojanja i od 2015. godine je podržavan od strane programa Teatroskop koji vodi Francuski institut i koji za cilj ima jačanje saradnje između balkanskog regiona i Francuske u oblasti scenskih umetnosti. Ta oblast u Francuskoj važi za jednu od najdinamičnijih u svetu.

Nakon Beograda, trupa Un Loup pour l’Homme nastaviće svoje putovanje ka Temišvaru, gde će biti održana poslednja etapa projekta RIDE & CAMP, koji je od maja 2019. godine obišao čitav Balkan sa svojim radionicama, predstavama i susretima. Sveukupno dvanaest etapa u devet gradova u regionu.

22/09 u 20.00
Luka Beograd, Žorža Klemansoa 37

Trupa Non Nova: Nemoralne priče, Prvi deo: Kuća Majka
Režija i dramaturgija: Fia Menar i Žan-Lik Božol

Na prvi pogled, performans-instalacija francuske umetnice Fije Menar razvija direktnu scensku metaforu raspada samih osnova naše, zapadne civilizacije. Od ogromnog kartona ona gradi, duže od sat vremena i potpuno sama, jedan objekat u gotovo prirodnoj veličini, a koji ćemo na kraju identifikovati kao antički hram. Čim ga završi, obilna kiša počinje da potapa hram. Menar ne reaguje, sedi ili se kreće oko hrama, te prodorno gleda u publiku i ovakvim probijanjem četvrtog zida osuđuje nas što ništa ne činimo da zaustavimo ovaj stvarni i simbolički raspad. Diskurzivni elementi performansa, koji bi mogli da deluju ilustrativno kada se ovako prepričaju, u potpunosti su ublaženi i relativizovani izvođačkim kvalitetima, jakim čulnim i emocionalnim dejstvom, čak i saučestvovanjem, koje izaziva borba čoveka sa materijalom i uništavanje rezultata ljudskog roda.

www.youtube.com/watch?v=lDFLqvEf7nc
www.cienonnova.com

25/09 u 19.00
Luka Beograd, Žorža Klemansoa 37

Trupa Un Loup pour l’Homme: Retke Ptice
Koncept: Aleksandar Frej, Arno Ferera, Mika Lafor, Serži Pares, Frederic Vernije, Špela Vodeb

Ovo je predstava francuskog „novog cirkusa“, izuzetno specifičnog oblika izvođačkih umetnosti. U predstavi „Retke Ptice“ nema nikakvih ptica, vukova, niti drugih životinja (u novom cirkusu nema discipline dresure životinja), ali nema ni scenografije ni rekvizite: tela cirkuskih umetnika su njen jedini materijal. Kao i arena šatre u kojoj se odvija, tako je i dramaturgija predstave kružna: počinje i završava se bojažljivim telesnim dodirom dva ljudska bića. Između te dve tačke nižu se, zapliću, granaju i raspliću razne akrobatske i plesne figure, umetnici hodaju jedni po drugima, vrte se u vazduhu, penju jedni drugima na leđa i ramena… I na doslovnom, izvođačkom planu, i na onom metaforičkom, sve ove radnje svode se na bazične pretpostavke međuljudske razmene – pažnju, saradnju, podršku – i tako, zaista, funkcionišu kao vežbaonica nekih humanijih odnosa.

http://unlouppourlhomme.com/rare-birds/#section3
www.youtube.com/watch?v=Hkp38h3uY9A

27/09 od 18.30 do 20.00
Luka Beograd, Zorža Klemansoa 37
BLIND WALK trupe Un Loup pour l’Homme.

Radionica akrobatskih tehnika otvorena za sve uzraste.
Pozivamo vas da eksperimentišete sa jednom od tehnika izgradnje poverenja koju trupa koristi da bi izvela svoje opasne akrobacije!

28/09 u 20.00
Luka Beograd, Žorža Klemansoa 37
Trupa Un Loup pour l’Homme: Face Nord

Akrobate: Fred Arseno, Aleksandr Fre, Mika Laforg i Serži Pares
Reditelji: Un loup pour l’homme i Pjer Deo
Dramaturgija: Bauke Lievens

Saznanje da ćemo izgubiti ne sme nas sprečiti da se borimo – rečenica je kojom nas ove četiri akrobate suočavaju, vodeći nas, kao i svoja tela, do granica fizičkih zakona i stvarnosti. Kroz pravila igre, Face Nord je pokušaj pronalaska dečije nevinosti kod ljudi, kao i suštinskih premisa i vrednosti naše akrobatskog istraživanja.

www.youtube.com/watch?v=Hkp38h3uY9A

Info

Luka Beograd

Žorža Klemansoa 37

Nedelja 22, sreda 25. i subota 28. septembar 2019.