3 nov - 4 nov 2022 / Beograd, Novi Sad

Fransoaz Veržes u Srbiji

Fransoaz Veržes, ugledna francuska politikološkinja, istoričarka, filmska producentkinja, nezavisna kustoskinja, aktivistikinja, gostovaće u Srbiji 3. i 4. novembra, na poziv Francuskog instituta i Fakulteta za medije i komunikacije.

Ova autorka brojnih eseja u kojima iznosi svoje stavove o ropstvu, migracijama, kolonijalnoj utopiji i dvosmislenosti humanitarne politike, o francuskom kolonijalizmu, o ekonomskom predatorstvu, o muzeografiji nematerijalnih kultura, o kapitalizmu, rasizmu, feminizmu, nasilju…učestvovaće u razgovorima i radionicama u Beogradu i Novom Sadu.

Povod gostovanja Fransoaz Veržes je objavljivanje prevoda njene najnovije knjige Feministička teorija nasilja, koji je nedavno objavio beogradski Fakultet za medije i komunikacije FMK, u prevodu Milice Rašić.

Kada se zvanično govori o jednakosti žena i muškarca, o gorućim problemima, najčešće se čuju reči: uznemiravanje, silovanje, zlostavljanje, ubistvo žena.

Te reči ukazuju na surovost društvene stvarnosti. No, može biti da one prikrivaju jedno drugo nasilje, ono učinjeno uz saučesništvo države? Fransoaz Veržes razotkriva masku borbe protiv seksizma.

Fokusirajući se na „nasilne muškarce“ udaljavamo se od suštinskog pitanja koje se odnosi na izvore ovog nasilja. Nema sumnje, smatra Veržes, da rasni kapitalizam, untrakonzervativni populizmi, slamanje Juga ratovima i imperijalističkom pljačkom, milioni prognanika, hapšenja, stavljaju muškost u službu politike smrti.

Protivno duhu vremena, Fransoaz Veržes nas poziva da pogledamo dalje od naše opsednutosti kažnjavanjem nasilnika od strane države, te da tragamo za onom pravdom koja suštinski oporavlja.

Fransoaz Veržes je rođena  u Parizu, 1952,  a već nakon dve godine odlazi na ostrvo Reunion, gde joj je detinjstvo obeleženo političkom borbom njenih roditelja protiv post-kolonijalne represije. Sa 16 godina odlazi u Alžir, potom u Francusku, gde se aktivno učestvuje u Pokretu za osobađanje žena, bavi se novinarstvom, izdavaštvom, zalaže se aktivno u borbi za ljudska prava (prikuplja svedočanstva žena Čilea iz doba Pinočeve diktature, potom i svedočanstva iz Salvadora, Nikaragve, Sovjetskog Saveza). Napušta Francusku 1983, živi u Meksiku, potom u Sjedinjenim Američkim Državama, gde nastavlja školovanja i stiče doktorat na Berkli Univerzitetu. Po povratku u Evropu, predavaje  na engleskom univerzitetu Sussex, učestvuje u radu odseka za politiku Centra za kulturne studije Goldsmith Coleža Univerziteta u Londonu (Center for Cultural Studies du Goldsmiths College de l’université de Londres). Bila je predsednica udruženja „Dekolonizacija umetnosti“.

Događaj se organizuje u okviru ciklusa Šta je rod ? koji zajednički realizuju Francuski institut u Beogradu i niz domaćih institucija i organizacija (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Fakultet za medije i komunikacije, RTS Treći program Radio Beograda, organizacija XY Spectrum…).

Četvrtak, 3. novembar 2022, 18h
Novi Sad, knjižara Zenit, Njegoševa 24

Predstavljanje knjige Feministička teorija nasilja: učestvuju Fransoaz Veržes, Prof. Dr Aleksandra Perišić
(na francuskom i srpskom, uz prevod / ulaz slobodan)

Petak, 4. novembar 2022, 20h
Beograd, Bitef teatar, skver Mire Trailović 1

Razgovor u okviru Filozofskog teatra između Fransoaz Veržes i Maje Prelević
(na engleskom / cena ulaznice 200 dinara)