3 dec 2017 - 20h / Bor

„Good luck“ Bena Rasela

Good luck Bena Rasela u Boru u prisustvu autora!

Francuski institut vas poziva da pogledate veoma upečatljiv fillm čuvenog reditelja Bena Rasela.

Američki reditelj koji živi u Parizu ili je neprestano na putu, svugde se oseća kao kod kuće. Njegovi eksperimentalni filmovi su prikazivani u MOMAi u Njujorku i na festivalima širom planete. Inspirisan delom Žana Ruša, Rasel uživa u ulozi putujućeg umetnika.

Veliko nam je zadovoljstvo što podržavamo prikazivanje ovog filma koji je sniman u rudnicima u Boru i u Surinamu. Film će biti prikazan u Boru gde je i sniman u prisustvu autora i protagonista! Ukoliko ste propustili ovaj film na Festivalu autorskog filma gde je bio u selekciji, vidimo se u Boru!

Good Luck (Francuska, 2017, 143’, dokumentarni)
Režija: Ben Rasel

Sniman u jednom ogromnom podzemnom rudniku u vlasništvu Srbije koja i dalje pati zbog nedavnih ratova i na tropskoj vrućini Surinama gde radi ilegalni koletkiv rudara, Good Luck je upečatljiv portret nade i žrtvovanja u vreme svetske ekonomske krize. Spuštajući se na 600 metara u dubinu zemlje, film prikazuje pravo lice rada u uslovima iz nekog drugog vremena. U Srbiji, šištanje kiseonika meša se sa brujanje dizel motora, zidovi kancelarija se tresu od eksplozija sa nižih nivoa; bitka koju vode ovi rudari, uništeni, skoro zaboravljeni, pronalazi svoj odraz na udaljenom kontinentu, u Surinamu. Srebrnasta tečnost teče među rukama rudara koji meša merkur sa prašinom – u večitoj potrazi za zlatom. Modelovan na kontrastima između tame i svetlosti, toplote i hladnoće, Severa i Juga, Good Luck uvodi gledaoca u veoma krhko prirodno i društveno okruženje dve grupe rudara, pokušavajući da otkrije šta je to što im je zajedničko. Film podseća da glavni izvor Kapitala jeste rad ljudskih bića.

Info

Kulturni centar, Bor

Moše Pijade 1

U prisustvu autora