26 okt - 4 nov 2020 / Online

Green Fest

Kakvu budućnost želim?

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ biće održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”. Ove godine, svi sadržaji biće u potpunosti besplatni.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra.

Posebno izdvajamo filmove u francuskoj produkciji, pre svih film „Raundap na optuženičkoj klupi“, rediteljke dokumentarnih filmova svetskog renomea – Mari Monik Roben, čiji su prethodni filmovi već prikazivani u okviru Greenfesta, kao i 6 filmova kratkog i srednjeg metra koji su izborili svoje mesto u selekciji, u veoma oštroj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog konkursa: Ledeno kraljevstvo snežnog leoparda, Zimbrul, Kamargu – krhki splav, Petkom, Savršeno mesto i 22. april.

Obrazovni program festivala, koji podržavaju ambasada Francuske i Francuski institut i u Srbiji, donosi sjajne razgovore sa stručnjacima  na različite teme, kao što su: uticaj mode na zdravlje i životnu sredinu, kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa, EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene. Dodatni deo obrazovnog programa čine i izuzetno kvalitetni i informativni obrazovni filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs, a ukoliko želite da budete u toku sa programom koji će biti prenošen uživo, pratite stranice Green Fest-a na Fejsbuku i Instagramu.

Ambasada Francuske, Francuski Institut i Green Fest, već godinama sarađuju na „zelenim“ temama i promovišu zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i održivi razvoj. Na ovogodišnjem Greenfestu biće izložena i digitalna verzija izložbe o biodiverzitetu, u okviru projekta „Karavan za klimu 3“, koji je realozovan u saradnji sa Centrom  za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Info

od 26. oktobra do 4. novembra 2020.