SVEDOČENJA

Danko Radulović, dizajner 
Master 2 na ENSCI (Ecole nationale supérieure de création industrielle) 
Univerzitetska godina 2012-2013.

Pariz je džungla. Grad u kojem se brzo živi i koji je poznat po gradijentu svih mogućih emocija, prizora, situacija. Škola u kojoj sam studirao jedna je od najpoznatijih škola za dizajn na svetu. Uslovi za rad su vanserijski,  pogotovo u praktičnom delu, jer studenti imaju pristup mašinama koje se ne mogu naći ni u mnogim bolje opremljenim fabrikama ili radionicama. Konkurencija je jaka, pre svega, na tržištu, ali i među studentima, jer se do pravog progresa i kvaliteta može doći samo pozitivnom selekcijom. Francuzi, naročito Parižani, u početku su vrlo distancirani prema strancima, tako da nije lako sprijateljiti se sa njima u pravom smislu te reči. Ali vremenom se razbiju stereotipi i predrasude, pa upravo kulturološke razlike postanu glavni razlog zbog čega se ljudi bolje upoznaju. Studiranje u Francuskoj mi je bilo jedno životno iskustvo zato što sam razvio neke nove instinkte. Čovek najbolje upozna sebe kad se nađe u potpuno drugačijoj sredini, kulturi, jeziku, običajima

U Francuskoj sam se zainteresovao za tehnologije koje su čak i tamo bile tek u povoju, a po povratku u Srbiju počeo sam da se bavim njihovom primenom u dizajnu, i može se reći da sam jedan od pionira u našoj zemlji. Naravno da sam u kontaktu sa Francuskom, upravo zato što bih voleo da nastavim taj transfer znanja i da ono što naučim tamo primenim ovde, ali da projekte koje sam započeo ovde nastavim da razvijam tamo. Ko zna, možda u formi doktorata…

Marija Tomić, 
student bilateralnih doktoriskih studija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i École Centrale de Nantes u Nantu, zaposlena na poziciji istraživač saradnik u institutu “Mihajlo Pupin”, Centar za robotiku, Beograd 
Stipendija za doktorske studije od 2012. godine

„Tokom osnovnih i Master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu posebno interesovanje mi je privuklo upravljanje robotskim sistemima iz koje sam kasnije i radila svoj diplomski i Master rad pod mentorstvom profesora Veljka Potkonjaka. Tokom master studija volontirala sam u institutu “Mihajlo Pupin” u kome sam se kasnije i zaposlila kao istarživač saradnik na projektu Ministarstva prosvete. Jedan od uslova angažovanja na projektut Ministarsta bile su, između ostalog, i upisane doktorske studije.

Na samom početku mog doktorata susrela sam se sa poteškoćama. Kako u istraživanje robotike posledjih godina nije dovoljno ulagano kod nas imala sam problem sa potrebnom opremom za svoje istraživanje. Na internetu sam videla konkurs Francuske vlade za bilateralne doktorske studije u Francuskoj. Na konkurs sam se prijavila 2012. godine sa željom da 18 meseci svog doktorata provedem na École Centrale de Nantes u Nantu.  Gledajući publikacije iz oblasti upravljanja robotima videla sam da na École Centrale de Nantes imaju odsek humanoidne robotike i odlučila sam da ih kontaktiram. Vrlo brzo mi se javila profesorka Christine Chevallereau sa svojim predlogom doktorata i opremom koja bi mi bila na raspolaganju. Prihvatila sam njenu ponudu i potpisali smo ugovor o bilateralnoj saradnji Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i École Centrale de Nantes u Francuskoj. Tema mog doktorata je “Dvoručna manipulacija inspirisana ljudskim veštinama”. Trenutno sam na trećoj godini dokorskih studija. Tokom boravka u Francuskoj pratila sam predavanja konkretno iz svoje oblasti i odradila potrebne eksperimente i stekla iskustvo u radu sa opremom. Moj boravak u Francuskoj polako ističe ali ću svoje istraživanje i dalji rad na upravljanju robotskim sistemima nastaviti kod nas u  institutu  “Mihajlo Pupin” . Smatram da je ovaj vid stipendije veoma koristan kako za mene tako i za ostvarivanje saradnje naših fakulteta i fakulteta u Francuskoj. Ovom prilikom želim da se zahvalim Francuskom institutu u Beogradu, institutu “Mihajlo Pupin” i Fondu za mlade talente na ukazanoj podršci i poverenju.”

Sofija Perović, operski reditelj i doktorant
Studije Master 2 na Univerzitetu Pariz 3
Univerzitetska godina 2011-2012.
Stipendija Fonda za mlade talente Republike Srbije 2013. godine

„Na master 2 studije na Univerzitetu Paris 3 – Sorbonne Nouvelle, otišla sam 2011. godine kao stipendistkinja Vlade Republike Francuske. Nakon završenih master studija francuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu (na kojima sam se bavila francuskim pozorištem 20. veka) i master studija čembala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, želela sam da svoju ljubav prema muzici i pozorištu spojim i da do tada stečena znanja i praktična iskustva (glumu sam učila u školi glume Bate Miladinovića, a u toku studija sam bila članica frankofone pozorišne trupe „Les-je-m’en-foutistes“) usavršim studijama operske režije. S obzirom da takve studije u Srbiji ne postoje, prilika da ostvarim svoj san ukazala se kada sam nakon istraživanja i informisanja na internetu pronašla odgovarajuće studije u okviru Katedri za pozorišne studije na pariskom univerzitetu i na École normale supérieure u Lionu. Nakon slanja svoje biografije, motivacionog pisma i projekta, primljena sam na master 2 studije na oba univerziteta i odlučila sam da na studije, uprkos velikom prestižu koji sa sobom nose studije na École normale, odem u Pariz u kom sam smatrala da ću, ipak, imati bolje mogućnosti s obzirom na veoma specifičnu oblast kojom sam odlučila da se bavim. Nisam pogrešila jer je Pariz kada su operska, ali i muzička i pozorišna umetnost u pitanju, centar sveta. Imala sam prilike da se susretnem sa nekim od najvećih umetnika današnjice, da se iz prve ruke upoznam s njihovim radom, prisustvujem predavanjima i radionicama vrsnih umetnika i stručnjaka, a kao najlepše i najznačajnije iskustvo izdvojila bih praksu koju sam radila u Operi Comique. U Parizu sam stanovala u rezidenciji CROUS-a, u latinskoj četvrti, u neposrednoj blizini Univerziteta što je bila posebna prednost. Nakon uspešnog završetka master studija (moj master rad Armide et Tosca dans la mise en scène de Robert Carsen objavljen je u septembru 2013. u izdanju Presses académiques francophones) upisala sam doktorske studije na Univerzitetu Paris 8 sa temom La dramaturgie musicale et la mise en scène contemporaine d’opéra i trenutno sam studentkinja III godine doktorskih studija. Sada sam u Beogradu gde privodim kraju doktorske studije književnosti na Filološkom fakultetu (tema „Razvoj antiheroja od egzistencijalističkog pozorišta do teatra apsurda“), kao i doktorske studije čembala na Fakultetu muzičke umetnosti (tema „Uticaj muzike Andaluzije na interpretaciju kompozicija za solo čembalo Domenika Skarlatija i Antonija Solera), nakon čega se vraćam u Pariz da završim započete doktorske studije.

Ovo iskustvo je u mnogome promenilo i obogatilo moj život i omogućilo mi da se bavim onim što volim i za šta sam se posredno i neposredno kroz čitavo svoje školovanje pripremala. Naravno, to nikada ne bi bilo moguće da nisam imala čast da budem stipendistkinja Vlade Republike Francuske i Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.“

Tamara Didić, web developer
Studije Master 2 na Univerzitetu iz Nice Sophia Antipolis
Univerzitetska godina 2010-2011.

”Bila sam stipendista 2010/2011. akademske godine. Po završetku osnovnih studija u Beogradu na Fakultetu organizacionih nauka, dobila sam priliku da završim Master u sferi svojih interesovanja – razvoj novih Internet tehnologija, i to u Francuskoj. Studirala sam “Inženjering projektovanja multimedija i organizaciju umetničkih projekata” na Univerzitetu u Nici Sophia Antipolis.

Tokom studiranja imala sam priliku da upoznam i sretnem izuzetno kvalitetne ljude, počev od profesora, predavača, sve do izuzetno posvećenih i zainteresovanih kolega, sa kojima ću po završetku studija imati priliku i da poslovno sarađujem.Ono što me je prijatno iznenadilo, a što se bitno razlikuje od obrazovnog sistema u Srbiji, jeste obim praktičnog rada na fakultetima i dodir studenata sa realnim problemima i projektima. U sklopu svog Master programa, sa svojim kolegama sa klase, učestvovala sam u projektu organizacije umetničko-muzičkog festivala u Monte Karlu/ Monaku “Printemps des Arts”. Još jedna od prednosti mog Master programa bila je obaveza i prilika da stažiram u jednoj od eminentnih francuskih Web agencija “Tequila Rapido”, na mestu junior web developera.

Ali naravno, pored pomenutog akademskog i profesionalnog znanja koje sam sa sobom ponela, u toku tih godinu dana stekla sam i svoje najzačajnije životno znanje i iskustvo. Život u tom multikulturalnom i po svemu dinamičnom okruženju mi je u mnogome značio i u mnogome promenio. Ovo iskustvo mi je trajno otvorilo mnoga vrata, pomerilo mnoge granice i učinilo da steknem mnoga prijateljstva koja i danas traju.

Trenutno živim i radim u Beogradu u agenciji integrisanih komunikacija “Executive Group”, kao član digital tima, na mestu web developera, gde imam prilike da primenim i razvijam sva do sada stečena znanja.

Na kraju, kada se okrenem za sobom i tom godinom, ono što mislim da je jedino važno i što me raduje je napredak, i lični, i profesionalni!”