Uvodna reč

Vama u susret!

11 gradova, od Novog Pazara do Sombora, od Gornjeg Milanovca do Pirota! Na njihove scene dovešćemo poznate saksofoniste, izvođače džez i klasične muzike, zahvaljujući saradnji sa festivalom Belgrade Saxperience i sa bankom Sosijete ženeral. Ponosni smo što ćemo dati skromni doprinos i zajednički omogućiti brojnoj srpskoj publici, a posebno mladima, da čuju, da se zbliže, da učestvuju u izvođenju slavnih umetnika.

Želimo da vam izađemo u susret, da saznamo šta očekujete, o čemu sanjate: to je jedan od zadataka koje smo sebi zadali i sa elanom ćemo mu se posvetiti tokom ove jeseni, a i kasnije. Dođite da upoznate Olivijea Babinea, reditelja divnog dokumentarnog filma Swagger, koji govori o snovima adolescenata iz pariskog predgrađa. Budite uz trupu An Engujen koja će izvesti predstavu Autarcie u Novom Sadu, u okviru festivala FranceDanse Orient-Express (širom jugoistočne Evrope), čiji smo mi koordinatrori. Pozivamo vas da prisustvujete razgovorima o francusko-srpskoj bliskosti rođenoj iz zajedničke velikoratne istorije.

Tu smo zbog vas, da bismo od kulture, obrazovanja, inovacija, debata, sazdali nove mostove između Francuske i Srbije. Naš novi sajt pomoći će vam u tome – na njemu ćete naći sve ono što nudimo u Srbiji (u organizaciji naših odeljenja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu), a pronaći ćete nas i na Facebook-u (sa posebnim stranicama za Niš, Novi Sad, studiranje u Francuskoj, Frankofoniju u Srbiji i bilingvalnu nastavu), na Twiteru, na Linkekln-u…

Želimo vam lepu jesen.

Jean-Baptiste Cuzin
directeur