Uvodna reč

Uzajamno poverenje

Francuski insititut u decembru predlaže događaje koje nas podsećaju na ono što je u proteklih sto godina povezivalo Srbiju i Francusku, na zajedničku prošlost (izložba Naša istorija, naša sećanja, nastavlja svoj put kroz gradove Srbije, među kojima je i Šabac, u kome će 18. decembra biti organizovan Francuski dan), ali i događaje koji podsećaju na zajedničke izazove koji su pred nama: kako danas gledamo na demokratiju i kosmopolitizam? I kako da budemo na visini zadatka koje nam postavlja naše okruženje i klimatske promene, kako da se ustrojimo, kako da delujemo (poslednja etapa Karavana za klimu u Beogradu) ?

Ukoliko živite u pariskom regionu (ili putujete u Pariz narednih nedelja), ne propustite da posetite veoma lepu izložbu Slike prolaznog sveta: odnosi francuskog i srpskog intimizma, koju u Srpskom kulturnom centru u Parizu priređuje Matica srpska.

A pre nego što počnete da razmišljate o novogodišnjim praznicima, ne zaboravite da je rok za prijavu za polaganje ispita DELF u školskim ustanovama, kao i za podnošenje prijava na konkurs za obrazovnu i lingvističku saradnju, 1. januar 2019.

Želimo svima lep završetak godine!

Žan-Batist Kizen,
direktor