Uvodna reč

Februar je mesec koji treba iskoristiti!

U februaru smo na sredini školske i univerzitetske 2018/2019. Za srednjoškolce i studente to je vreme razmišljanja o njihovim projektima za narednu godinu, u Srbiji, u Francuskoj ili drugde. Procedura upisa na francuske univerzitete, za one koji žele da započnu studije u Francuskoj (takozvana procedura « DAP »), je otvorena do 15. februara 2019. A naše ekipe će biti prisutne u nekoliko gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad) kako bi predstavile sve mogućnosti koje pruža studiranje u Francuskoj.

Dobrodošli ste i kod nas u Beogradu na Dan otvorenih vrata koji organizujemo u sredu 6. februara: imaćete priliku da otkrijete, posebno oni koji nas slabije poznaju, šta sve nudimo studentima.

Februar je mesec početka rada Felixa, udruženja frankofonih stručnjaka Srbije: Felix je nastao na ličnu inicijativu, a teži da postane referentna mreža u Srbiji koja okuplja stručnjake, juniore ili seniore, aktivne u svim oblastima ekonomskog i društvenog života Srbije,a koji imaju frankofone afinitete (tu spadaju i oni koji su živeli u Francuskoj ili u nekoj od frankofonih zemalja). Da biste postali član Felix-a, dovoljno je da pošaljete mejl ili poruku na Facebook stranicu udruženja. Naravno, vrata Felix-a su otvorena za sve studente i bivše studente koji su prošli kroz Francusku tokom obrazovanja i koji su već okupljeni oko platforme FranceAlumni. Ova dva udruženja se nadopunjuju. Dobrodošli u Felix čiji će prvi sastanak biti organizovan 11. februara u Francuskom institutu u Beogradu!

Ukoliko ste u Beogradu, moći ćete da pogledate, do 14. februara, grupnu street art izložbu Saputnici; petak 7. februar u 18 sati je dan kada ćete moći da se susretnete sa umetnicima koji su radili ovu izložbu i vodite sa nama debatu o životinjama i načinu na koji nam one pomažu da bolje shvatimo sve ono što potresa svet. Radi se o još jednoj sinergiji naših ubeđenja sa svetom umetnika: više nego ikada potrebni su nam umetnici, stvaraoci, mislioci i naučnici, kako bismo proširili svoje vidike!

Žan-Batist Kizen,
direktor