29 okt 2023 - 12h / Beograd

Institut za slavističke studije u Parizu

Prezentacija Instituta za slavističke studije u Parizu
Na francuskom i srpskom

Institut za slavističke studije u Parizu osnovao je francuski istoričar Ernest Denis 1919. godine, kao naučno društvo i istraživački centar. Institut zvanično počinje sa radom 1923. godine, zahvaljujući čehoslovačkoj i jugoslovenskoj vladi, dok se Poljska pridružuje malo kasnije iste godine. Članovi ove institucije su profesori i istraživači iz oblasti slavistike, koji promovišu istraživanja o slovenskim kulturama, koje u  to vreme nisu bile dovoljno poznate francuskoj javnosti.

Danas, ova institucija deluje u okviru Sorbonne Université, organizuje naučne događaje, poseduje biblioteku koja pokriva širok spektar oblasti slavistike, kao i izuzetno bogatu arhivsku građu koju konsultuju istraživači iz celog sveta.

Institut za slavističke studije je i izdavač specijalizovan za naučne publikacije o zemljama Centralne i Istočne Evrope i objavljuje zbornike radova, monografije, rečnike i priručnike.

U okviru obeležavanja stogodišnjice Instituta za slavistiku, čiji je jedan od osnivača nakon Prvog svetskog rata bio kralj Petar, predstavnice ove renomirane institucije, osvrnuće se na njen istorijat i govoriće i o njenom značaju i sadašnjim aktivnostima.

Učesnici :

  • Silvi Aršambo, generalni sekretar: „Institut za slavistiku, jedan od prvih instituta posle Prvog svetskog rata
  • Elen Mela, predsednik: „Institut za slavistiku: most ka slovenskim kulturama
  • Aleksandra Kolaković, Institut za političke studije, Saradnja sa Institutom za slavističke studije
  • Stanislav Sretenović, Institut za savremenu istoriju Saradnja sa Institutom za slavističke studije

Moderator: Livija Ekmečić, Institut za slavistiku

Info

Beogradski sajam, hala 2

Nedelja 29.10.2023 – 12.00
Štand francuskog instituta u Srbiji.