19 maj - 20 maj 2018 / Beograd, Niš

Dan sećanja na žrtve AIDS-a

Francuski institut u Srbiji, uz Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve AIDS-a, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, u Nišu u subotu, 19. maja i u Beogradu u nedelju, 20. maja 2018. godine

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDSa” (« International AIDS Candlelight Memorial »), kojim koordinira Globalna mreža osoba koje žive sa HIV-om, jedna je od najstarijih i najvećih kampanja opšte mobilizacije za obraćanje pažnje javnosti na HIV u svetu. Iniciran 1983. godine, Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDSa se održava svake godine treće nedelje u maju i predvodi ga koalicija oko 1.200 društvenih organizacija u 115 zemalja.

Niš: subota 19. maj – 14h30 i 17h
Galerija Art 55, Park Grobnica Nardodnih Heroja 

U Nišu, odeljenje Francuskog instituta u Srbiji podržava „Udruženje građana Sunce Niš” u organizaciji javne manifestacije tokom Noći muzeja 19. maja. Od 14.30 publici će biti prikazan dokumentarni film „Ja sam niko, a ti ko si ti?“ u galeriji Art 55, nakon čega sledi umetnička akcija u 17 časova u Parku heroja NOB-a u Nišu, kako bi se podigla svest lokalne zajednice o ljudima koji žive sa HIV / AIDS-om.

Facebook event

Beograd: nedelja 20. maj – 16h
Francuski institut

Francuski institut u Beogradu ugostiće u nedelju, 20. maja od 16 do 19 časova udruženja UNIJA PLHIV i DUGA koja će organizovati aktivnosti u cilju privlačenja pažnje i informisanja o AIDS-u, kroz „Žive knjige“ (na engleskom : « Living books » ), kao i savetovanje i besplatno i anonimno testiranje. Biće organizovana debata na temu „Živeti sa AIDS-om“ i biće prikazani dokumentarni filmovi.

Facebook event

Zainteresovane osobe će imati priliku da se informišu o HIV / AIDS-u u prostorijama Francuskog instituta, a biće organizovano i savetovanje i brzi skrining testovi, sa rezultatima u roku od 30 minuta.

„Žive knjige“ omogućiće posetiocima da direktno komuniciraju o životnim pričama ljudi koji žive sa HIV / AIDS-om, time smanjujući stereotipe i predrasude koji diskriminišu ljude koji žive sa HIV / AIDS-om.

U 20 časova u Beogradu, svi će se okupiti na Akademskom platou kako bi upalili sveće i organizovali puštanje balona u znak sećanja na ljude preminule od AIDS-a.

Program u pdf formatu

Info

Niš: subota 19. maj
14h30
, Galerija Art 55
17h, 
Parc Grobnica Nardodnih Heroja

Beograd: nedelja 20. maj
16h, 
Francuski institut