13 Jun 2019 - 18h30 / Beograd

Jul 1914: Da li je Prvi svetski rat bio neizbežan?

Ciklus predavanja: Francuska / Rusija: epohalni susreti, presudni sukobi

Predavanje #4:
Jul 1914: Da li je Prvi svetski rat bio neizbežan? Francusko-ruski savez naspram rizika jednog opšteg sukoba

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na novi ciklus predavanja istoričara Florijana Erbera.

Kako je atentat u Sarajevu 28. juna 1914. mogao da dovede do jednog svetskog rata, iza koga je ostalo 10 miliona mrtvih i 20 miliona ranjenih? Često smo čuli kako se ovo objašnjava smrtonosnom kombinacijom: rivalstvo između evropskih sila i mehanizam savezničkih sistema.  Ipak,  period od jednog veka, od bitke kod Vaterloa (1815) do tog fatalnog leta 1914, bio je najmirniji period kroz koji je Evropa ikad prošla. Istina, od 1911. krize su počele da se nižu: Maroko, Libija, Balkanski ratovi. Ipak, evropske uprave znale su svaki put da odreaguju, sprečavajući sukobe velikih razmera.

Zašto su evropski državnici tog jula 1914. postali neumoljivi, mada je očigledno da su bili svesni rizika u koje jedan veliki evropski rat uvodi njihove sve međuzavisnije ekonomij, kao i rizika koje nosi razvoj naoružanja?

Ovo predavanje biće usredsređeno na Francusku i Rusiju, na njihove odnose, strahove i njihovo skliznuće u rat koji će iz zauvek obeležiti.

Predavanja su otvorena za svu frankofonu publiku željnu da bolje shvati savremeni svet, uz analizu, sa neophodne distance, uporednih istorija Francuske i Rusije.
Na francuskom, bez prevoda.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Četvrtak, 13. jun 2019 – 18h30