30 okt 2023 - 17:00 / Niš

Kafe Kroasan : Susret sa piscem Urošem Dimitrijevićem

Uroš Dimitrijević je pisac i novinar, a radi u jednoj pariskoj izdavačkoj kući. Zadovoljstvo nam je ugostiti ga u Nišu, u ponedeljak, 30. oktobra, kako bismo sa njim razgovarali o njegovoj karijeri, njegovim knjigama i iskustvu u Francuskoj…

Nakon što je rođen i odrastao u Nišu, diplomirao je na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu 2015. godine. Posle toga je radio 4 godine kao novinar u Beogradu, a onda  poželeo da nastavi studije u Francuskoj. U septembru 2020. dobio je stipendiju Campus France koja mu je omogućila da se preseli u Pariz kako bi pratio master „Umetnost i vizuelna kultura“ na pariskom univerzitetu. Po dolasku u francusku prestonicu, takođe je počeo da piše kao novinar za Magazin Oblakoder i BBC.

Istovremeno, Uroš Dimitrijević je u avgustu 2020. objavio svoj prvi roman “Siroti mali ratovi”, što mu je omogućilo da bude izabran za prestižnu NIN-ovu nagradu u januaru 2021. Zatim je u aprilu 2023. objavio drugi roman “Daske” u izdavaštvu Doma kulture Studentski grad..

Trenutno radi kao autor, novinar, ali i kao asistent za strana prava u Mediatoon Foreign Rights, kompaniji koja predstavlja neke od najvećih francuskih izdavača stripova.

Tako je, sa samo 32 godine, Uroš Dimitrijević odlučio da se ne ograniči samo na jedan posao, nego da radi u svakoj oblasti koja ga privuče.

Susret sa njim održaće se u ponedeljak, 30. oktobra od 17 do 18 časova, u kafeu Distrikt u Nišu i predstavlja plod saradnje NVO Aleph i Francuskog instituta Srbije u Nišu. Moderatorka susreta će biti Monika Damnjanović, rukovodilac Francuskog instituta Srbiji-Niš.

Ulaz slobodan uz konzumaciju

Info

Distrikt kafe&bar

Nade Tomić 8

Distrikt kafe&bar
NVO Aleph