22 feb 2020 - 19h00 / Novi Sad

Koncert „Lakiko“ i uživo slikanje Ive Atoski

U subotu 22. februara, novosadska publika će imati priliku da prisustvuje nesvakidašnjem događaju, kombinaciji dve umetničke discipline koje se ujedno bave i uticajem podsvesnog na umetnički izraz i stvaralaštvo. U okviru izložbe Fragmentarium, umetnica Iva Atoski izvodiće performans oslikavanja, tzv. Live painting, uz muzičku pratnju i podršku violončelistkinje Lane Kostić-Lakiko.

Sveže, autentično, drugačije – ovim rečima je najlakše opisati muziku Lakiko, bosanskohercegovačke umetnice Lane Kostić, koja na svoj način ujedinjuje vlastitu muzičku biografiju: mistiku srednjevekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku. Ova Sarajka, nakon završene srednje muzičke škole, nastavlja studije violončela na akademijama u Bremenu, Bernu i Cirihu te magistrira kompoziciju i pevanje.
Kada je 2016. godine u saradnji sa naučnicima iz Biela provodila neurološke eksperimente koji su se bavili slobodnom voljom tokom muziciranja, EEG snimak njenih moždanih talasa služio joj je kao uputstvo za muziciranje, a iz dubina njenog nesvesnog izronio je Lakiko.
Dok svira violončelo, Lakiko peva o nomadskom postojanju, noćnim morama, dalekoj i neistraženoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, a uz pomoć elektronike stvara uzbudljive zvučne pejzaže. (Dzana Karavdic za nomad.ba)

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Nikole Pašića 33