25 feb 2021 - 18:00 / Online

Ciklus predavanja: Sunovrat i preporod ruske sile

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, organizuje ciklus predavanja koje će održati Florian Herber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i Lisijen Grije, profesor istorije u gimnaziji Leopold Sedar Sengor u Evreu.

Ovaj ciklus je posvećen rasvetljavanju onih istorijskih perioda koji su Evropu odvukli u takve ponore da je delovalo nemoguće da će se ikada uspraviti. Koja je bila uloga pojedinaca u preporodima koji su ipak usledili i obeležili istoriju Evrope? Ovaj ciklus istaći će značaj Istočne Evrope za razumevanje evropske i svetske istorije, ali i onih zaboravljenih tragičnih junaka koje je krasila snažna humanost.

Četvrtak, 25. februar 2020- 18h00
Online: https://bit.ly/3budC1i

Predavanje #4:
Sunovrat i preporod ruske sile
Na francuskom, bez prevoda

Predavač: Florian Herber, istoričar

Iznenadni raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine snažno je obeležio drugu polovinu XX veka i pokrenuo talas koji je na tragičan način uzdrmao najrazličitije države kao što su Jugoslavija, Somalija ili Kuba… Pa ipak, mali broj stučnjaka mogao je da predvidi taj geopolitički potres.

Sve do 1980. SSSR je bio opasna velesila. Kako tumačiti ovaj sunovrat? Da li je bio neizbežan, s obzirom na pad ekonomske moći Sovjetskog saveza, kao što se naknadno govorilo na Zapadu? I kako objasniti da se ruska sila, nakon agonije devedesetih, takoreći ponovo rodila početkom XX veka, dolaskom na vlast Vladimira Putina ?

Podsetićemo se tog sudbinskog perioda ruske i svetske istorije, enigmatičnih vođa, Gorbačova, Jeljcina i Putina. Da li je snaga ličnosti bila odlučujući ili sporedni faktor u neobičnoj istoriji Rusije? Predstavićemo i dirljivu priču književnice Svetlane Aleksijevič, čiji prikaz sudbina žena  može da rasvetli „kraj crvenog čoveka“.

Info

Četvrtak, 25. februar 2020- 18h00
Online: https://bit.ly/3budC1i

Na francuskom, bez prevoda