30 mar 2018 / Srbija

Konkurs LabCitoyen 2018.

Obrazovanje i ljudska prava

Aktivno se bavite temama vezanim za obrazovanje ili vas ova tema zanima? Francuski institut u Srbiji nudi mogućnost jednoj mladoj osobi iz Srbije da se u Parizu od 1. do 9. jula 2018. da razmenjuje iskustva na ovu temu u okviru programa LabCitoyen. Učestvovaćete na konferencijama, debatama, okruglim stolovima i radionicama na francuskom jeziku i u srcu francuske prestonice razgovarati o ulozi obrazovanja u zaštiti ljudskih prava.

Svake godine program LabCitoyen okuplja mlade osobe koje govore francuski jezik iz celog sveta na teme vezane za ljudska prava, i koriste ga kao sredstvo za razmenu mišljenja i akciju. Tako se u 2017. godini, pedeset šest mladih ljudi, iz oko četrdeset zemalja, bavilo temom „Ljudska prava u gradu“ razmišljalo i razmenjivalo ideje o promociji ljudskih prava.

Ove godine, tema programa LabCitoyen odnosiće se na „Obrazovanje i ljudska prava“. U tom cilju, Francuski institut nudi mogućnost jednoj mladoj osobi iz Srbije da se u Parizu od 1. do 9. jula 2018. bavi pitanjima obrazovanja, i iskoristi ovo putovanje i za upoznavanje kulture. Ovaj boravak biće prilika za učestvovanje na konferencijama, debatama, okruglim stolovima i radionicama na francuskom jeziku, i za razmišljanje o ulozi obrazovanja u zaštiti ljudskih prava.

Uslovi konkursa:

  • da imate između 20 i 26 godina;
  • da budete državljanin Srbije;
  • da se bavite ili da ste zainteresovani za oblast obrazovanja;
  • da dobro vladate francuskim jezikom (nivo znanja: minimum B1).

Kandidatura:

Svaki kandidat treba da napiše članak na francuskom jeziku (maksimalno dve stranice teksta), opiše i da predloge na koji način  obrazovanje može da utiče na ljudska prava u sledećim oblastima:

  • Obrazovanje i razvoj: opismenjavanje, borba protiv nejednakosti, autonomija žena, jačanje društvene kohezije;
  • Obrazovanje i zdravlje;
  • Obrazovanje u oblasti ljudskih prava: borba protiv rasizma i jednakost polova;
  • Obrazovanje i zaposlenost: dualno i profesionalno obrazovanje, frankofonija, obrazovanje odraslih;
  • Jačanje obrazovnih sistema: javne politike i nacionalne strategije, inovativna finansiranja u obrazovanju.

Ovi predlozi treba da budu ostvarljivi i prilagođeni srpskom društvu da bi građane podstakli na razmišjanje o budućnosti, uzimajući u obzir razvoj našeg načina života na lokalnom nivou.

Kriterijumi

Komisija će ocenjivati kvalitet i originalnost predloženih aktivnosti, njihovu ostvarljivost u srpskom kontekstu kao i njihovu građansku dimenziju na lokalnom nivou. Aktivno angažovanje kandidata u radu nekog udruženja biće posebno vrednovano kao i vladanje francuskim jezikom.

Članak treba poslati gđi Klotild Le Trest: cm.universitaire@institutfrancais.rs najkasnije do 30. marta 2018. godine, uz biografiju kandidata (curriculum vitae) gde će kandidat posebno istaći svoj angažman u oblasti ljudskih prava (naročito kroz učešće u radu nekog udruženja).

Nagrada

Odabrani kandidat učestvovaće u programu LabCitoyen 2018. Boraviće u Parizu od 1. do 9. jula 2018. godine i imaće priliku da stekne nova saznanja o ovoj temi kroz organizovane debate i konferencije (pokriveni troškovi: povratna avionska karta Beograd – Pariz, troškovi smeštaja, ishrane i obuke koju sprovodi Francuskli institut).

Info

Krajnji rok za podnošenje kandidatura: 30. mart 2018.