5 Jun 2019 - 11h / Beograd

Konkurs Ruka u testu – dodela nagrada

Krenimo u osvajanje obnovljivih izvora energije!

„Prirodni resursi se sve više troše“, „Efekat staklene bašte izaziva klimatskke promene“, „vazdušno zagađenje ugrožava naše zdravlje“…svi stručnjaci su saglasni: da bi se osigurao održivi razvoj naše planete, građani i državne institucije moraju da deluju na konkretan način kako bi umanjili potrošnju energije. Nije dovoljno imati samo dobru volju, treba preduzeti prave mere. Naša deca treba da nauče u najranijem detinjstvu kako da se ponašaju u odnosu na ovaj problem. Nije reč o tome da energiju više uopšte ne koristimo, već moramo da prilagodimo svoje navike i da sa jedne strane osiguramo udobnost, a sa druge, omogućimo održivi razvoj planete.

Za ovaj šesti konkurs zaredom, Francuski institut u Srbiji i profesor Јokić, inicijator programa „Ruka u testu“ u Srbiji, odlučili su da se bave projektima koji su vezani za obnovljive izvore energije.

Projekti mogu da se odnose na sledeće teme:

Hajde da koristimo čiste vrste energija!
Električna energija proizvedena na bazi  uglja, nafte i plina emituje veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte, osim toga, ovi resursi su ograničeni. Koju vrstu održive energije možemo da koristimo, a da ne poizvodi veliko zagađenje? Hajde da otkrijemo razne načine upotrebe održivih izvora energije!

Hajde da izmislimo energiju sutrašnjice!
Pronašli ste novi način proizvodnje energije? Tvorci ste budućih izuma, podelite ih sa nama !

Hajde da štedimo energiju!
Energija koja najmanje zagađuje je ona koju nismo iskoristili. Svako od nas može na dnevnom nivou da smanji potrošnju energije. Šta mislite o tome, imate li neki predlog?

Ko organizuje ovaj konkurs?

Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske imaju za cilj da kroz kulturu, obrazovanje, francuski jezik, nauku, inovacije i znanje ostvare nove veze između Srbije i Francuske i podržavaju kulturne, obrazovne, socijalne, inovativne programe i aktivno sarađuju sa mladim ljudima u Srbiji.

Program ʺRuka u testuʺ ima za cilj da poboljša kvalitet predavanja nauke i tehnologije u školama. Program podržava nastavnike da primene istraživačku pedagogiju koja stimuliše radoznalost i sklonost prema naukama kod učenika. Ovogodišnji konkurs će, pored samog projekta, nagraditi i tu stvorenu pedagošku dinamiku.

Ko može da učestvuje?
Sve osnovne i srednje škole mogu da učestvuju.

Koji format može da se koristi?
Učenici će moći da predstave svoje radove u sledeća tri formata:

  • kao maketu ili prototip
  • kao video reportažu
  • kroz radionice za popularizaciju nauke (eksperimente, animacije, društvene igre, strip…)

Ne zaboravite da sačuvate svoje radove kako biste mogli da ih prikažete prilikom dodele nagrade!

Koji kriterijumi će se uzimati u obzir?

  • Pedagoški kvalitet projekta
  • Originalnost (inovativni karakter) projekta i upotrebljenih sredstava
  • Učešće učenika i škole u projektu (individualni projekti neće biti uzeti u obzir)
  • Multidisciplinarna dimenzija projekta

Kako učestvovati?
Dovoljno je poslati mejl sa opisom projekta i objašnjenjem na najviše dve stranice, (na srpskom ili francuskom jeziku) kao i, u zavisnosti od izabranog formata projekta, slike realizovanog projekta ili video zapis (poslati zipovan fajl ukoliko je dokument pretežak) na sledeće mail adrese: sjokic@vin.bg.ac.rs  i  cm.universitaire@institutfrancais.rs

Krajnji rok za podnošenje projekata: 15. maj 2019.
Projekti koji pristignu nakon ovog datuma neće se razmatrati.

Nagrade
Komisija će odabrati najbolji projekat u svakoj kategoriji:

Nagrada „Obrazovanje“
Deca su odrasli ljudi sutrašnjice i na njih se neposredno odnose posledice energetskih problema kao i prilagođavanje ponašanja u cilju racionalnog korišćenja energije.

Nagrada „Inovacija“
Kreirajte, izmišljajte, pokrenite maštu!

Nagrada „Akcija“
Sjajno je to što imate nove ideje, još je bolje kada ih sprovedete u delo! Podelite sa nama aktivnosti koji ste već ostvarili!

Najbolje projekte u okviru konkursa očekuju nagrade, a njihovi radovi biće prikazani tokom juna 2019. godine u Francuskom institutu u Beogradu u okviru programa „Karavan za klimu“.  (www.karavanzaklimu.rs). Za dodatne informacije možete da kontaktirate g. Stevana Jokića (sjokic@vin.bg.ac.rs) ili gđu Clothilde Le Treste (cm.universitaire@institutfrancais.rs)

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Dodela nagrada: sreda 5 jun 2019. u 11h