12 sep - 14 sep 2018 / Beograd, Niš

Kraj Prvog svetskog rata na Balkanu

Francuski institut u Srbiji i Balkanološki institut organizuju dva okrugla stola u Beogradu i Nišu:

Sreda 12. septembar 2018, 19h00
Beograd | Francuski institut, Knez Mihailova 31

Upoređivanje borbenih iskustava između zapadnog i balkanskog fronta

Trojica istoričara vodiće razgovor o sagledavanju mesta koje Istočni front zauzima u našem zajedničkom sećanju, u sećanju jugoistočne i zapadne Evrope, kao i o sagledavanju ključne uloge, vojne i strateške, koje su borbe na Balkanu tokom Prvog svetskog rata odigrale u uspostavljanju nove ravnoteže u Evropi.

Učesnici: Fransoa Koše (Univerzitet u Loreni, Mec), Žan-Noel Grandom (Univerzitet u Loreni, Nansi), Florin Turkanu (Univerzitet u Bukureštu).

Ulaz slobodan / simultani prevod, francusko-srpski

Petak, 14. septembar, 12h00
Niš | Univerzitet u Nišu, Univerzitetski trg 2, multimedijalna sala, broj 8

Proboj Solunskog fronta i oslobađanje Srbije

Pogled na poslednju, odlučujuću, epizodu Velikog rata na Balkanu, na oslobađanje gradova u Srbiji od strane Istočne armije i završetak borbi na Istočnom frontu.

Učesnici: Frederik Gelton, vojni istoričar, bivši savetnik pri Istorijskom odeljenju Odbrane (Pariz), Vojislav Pavlović, istoričar, direktor Balkanološkog instituta SANU.

ulaz slobodan / prevod obezbeđen, francusko-srpski

Info

Balkanološki institut SANU, uz podršku francuske Fondacije za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, oranizuje u Beogradu (u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti), u sredu 12. i četvrtak 13. septembra, međunarodni naučni skup „Kraj rata na Balkanu (1918-1923)“, koji će okupiti austrijske, engleske, francuske, grčke, italijanske i srprske istoričare.
Zainteresovani istoričari i ljubitelji istorije mogu prisustvovati seminaru (koji će se odvijati na francuskom i engleskom jeziku ), uz prethodno prijavljivanje putem mejla na adresu Balkanološkog instituta.

Izdavačka kuća Prometej (Novi Sad) objavljuje uskoro, uz ljubazno odobrenje njegovih potomaka, originalno izdanje na srpskom Ratnih memoara (1918-1920) vojvode Franša dEperea, koje je stručno priredio Vojislav Pavlović.