28 sep 2017 - 19h / Beograd

Ljubičice Leonarda da Vinčija

Predstavljanje romana Ivane Hadži-Popović, koji je objavio Albatros plus u Beogradu 2017.

Četvrtak 28. septembar – 19h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Na srpskom

Ljubičice Leonarda da Vinčija je roman o beogradskom retro glamuru, onom između dva svetska rata, sa aurom pariskog šika. Kao moto ima misao Miloša Crnjanskog : « Leonardo je iz Venecije doneo ljubičice, a ne kapu duždeva » i otkriva vezu između Oskara Vajlda, Leonarda da Vinčija, ljubičica, prvih aeroplana, Hitlera i Gavrila Principa. Kao i onu između Beograda i Pariza, dva grada koje je spojila istorija, iz vremena koje su obeležili pisci Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Marko Ristić, Miroslav Krleža i Danilo Kiš.

Ivana Hadži-Popović je studirala francuski jezik i italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je i magistrirala. Napisala je devet romana i tri zbirke eseja. Objavila je veliki broj eseja i novinskih tesktova o francuskoj umetnosti kao i intervjue sa savremenim francuskim i frankofonim književnicima. Prevela je dvadesetak knjiga sa francuskog i italijanskog jezika. Radi kao urednik i moderator u izdavačkoj kući Albatros Plus. Član je Međunarodne unije frankofonih novinara.

Učestvuju : Milica Vinaver, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, Mladen Vesković, književni kritičar i Ivana Hadži-Popović. Odlomke, uz francuske šansone, čita….

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31