29 okt 2022 - 19h / Beograd

L’orchestre national de jazz na Beogradskom džez festivalu

Subota 29. oktobar 2022. u 19.00
Orchestre National de Jazz

Orchestre National de Jazz (ONJ) nastao je 1986. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Francuske. Kroz ONJ je prošlo preko 180 muzičara iz Francuske i ostatka sveta, pod vođstvom 11 umetničkih direktora. Ansambl je ostvario izuzetne rezultate na polju institucionalne i kulturne legitimizacije džeza – ponudili su široku lepezu novih umetničkih dela u Francuskoj i širom sveta, objavljujući 30 albuma do danas. Beograd je više puta bio domaćin orkestru: poslednji put smo ih slušali pre dvanaest godina na Beogradskom džez festivalu, kada su predstavili originalno čitanje dela Roberta Vajata na koncertu u Kolarčevoj zadužbini.

Od 2019. godine orkestar vodi gitarista i kompozitor Frederik Moran, predstavivši dosad četiri projekta: novo čitanje dela Orneta Kolmena Dancing in Your Head(s), program Dracula namenjen mlađoj publici, projekt Ex Machina sa alt saksofonistom Stivom Limenom u kome istražuju interakciju između živih muzičara i mašina u realnom vremenu, te program Rituels – autorsko delo petoro francuskih kompozitora (Frederik Moran, Elinoa, Silven Elari, Lejla Marsijal i Greguar Letuve), za trinaest instrumentalista i četiri glasa, koje će čuti i naša publika. Za Morana, opčinjenog spektralnim strukturama i zvučnim iluzijama, muzika je osetljiva površina koja svakom slušaocu treba da omogući pristup sopstvenoj mašti. Glas je u programu Rituels istaknut kao primarni, intimni vektor svega ljudskog, zajedno sa maštom i duhovnošću. Program je izgrađen oko svakodnevnih rituala: raznovrsnih poetskih zvučnih slika koje evociraju vreme kao beskonačni povratak.

Nedelja 30/10/2022
Master klas Lejle Marsijal studentima Muzičke akademije

Čuvena francuska kompozitorka i muzičarka Lejla Marsijal koja u Beograd dolazi kao član Orchestre national du jazz, održaće dana nakon koncerta master klas za studente Muzičke akademije u Beogradu.

www.onj.org
www.youtube.com

Info

Dom omladine

Makedonska 22

Subota 29. oktobar 2022. u 19.00

Kupovina karata za koncert