12 dec 2017 - 18h / Beograd

Manipulatori i prevaranti

Ciklus predavanja: Velike sudske afere #3
Manipulatori i prevaranti: od Geringa do zatočenika iz Monflankena

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na ciklus predavanja koja će održati Florian Erber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i sudija Pjer Bele. Ciklus je posvećen pravnom i istorijskom razmatranju velikih afera koje su ušle u evropsku istoriju.  Ova predavanja otvorena su za sve one koji žele da bolje shvate savremeni svet kroz analizu, sa neophodne distance, načina na koji su veliki sudski procesi doprineli razvoju prava… i naših društava.

Kako neki ljudi, čak veoma obrazovani, postaju žrtve manipulatora i njihovih neodrživih, bezumnih govora? Kako neke grupe jedinki dolaze do toga da odbace slobodu kako bi se stavilie u službu ciničnih prevaranata? Ko su ti manipulatori?

Ova pitanja će najpre biti biti razmatrana iz istorijskog ugla, kroz lik Hermana Geringa, jednog od vrhovnih predstavnika nacističkog režima, kao i kroz analizu njegovih razgovora sa američkim psihijatrom Daglasom Kelijem van sudnice, tokom Nirmberškog procesa (1945-1946). Daglas Keli je pokušavao da shvati poreklo zla kod nacističkih vođa, onih koji su uspeli da demokratsko i a priori  kultivisano nemačko društvo ubede da se liši svoje slobode i pođe za jednom bezumnom ideologijom.

Potom će biti predstavljena zagonetna i neverovatna afera jedne izmanipulisane porodice koja je živela povučeno u svom dvorcu u Monflankenu. Za deset godina, jedna osoba uspela je da prisvoji materijalno, intelektualno i duhovno nasleđe čitave porodice.
Gde je, iz ugla pravosuđa, granica između slobodne volje i mentalne izmanipulisanosti?
Ova priča poslužiće za razmatranje drugih skorijih procesa koji su uzburkali javnost.

Ulaz slobodan. Na francuskom, bez prevoda.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31