9 okt - 13 okt 2019 / Beograd

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba

Marsejskij kolektiv Le Dernier Cri na festivalu Novo Doba

Povodom desetog izdanja festivala nesvrstanog stripa Novo Doba, Francuski institut u Srbiji poziva francuske umetnike Freda Langlea, Leticiju Brošije i Ivana Gijona, članove marsejskog koletkiva Le Dernier Cri. Pored kolektivne izložbe Fotošok koja se sastoji od umetničkih kolaža i foto-montaža, a koja će biti održana u amblematičnim prostorima nezavisne scene, francuski umetnici će učestvovati u više susreta i animirati nekoliko radionica.

Le Dernier Cri je serigrafska radionica nastala 1993. godine na ognjištu francuskog pokreta „undergraphique“ iz osamdesetih godina.

Radi se o polimorfnom asocijativnom nezavisnom udruženju, dela štampana u radionici pažljivo su složena u umetnička izdanja i nalaze se na suprotnoj strani konvencionalnih narativa i ilustracija.

U vreme kada industrijalizacija „kulturnih proizvoda“ i „divertismana“ dostiže maksimum svojih kapaciteta zavodljivosti i otupljivanja, kontrola čitavog procesa proizvodnje omogućuje kolektivu Dernier Cri da svojim proizvodima povrati status umetničkih dela.

Ovaj projekat deo je politike Francuskog instituta u Srbiji koja za cilj ima promovisanje savremenog strispkog stvaralaštva u svim njegovim pojavnim oblicima.

Info

Galerija Remont i Kvaka 22

Sreda 9 – nedelja 13 oktobar 2019.

Otvaranje izložbe: 12/10/2019 u 19.00, Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7
Otvaranje izložbe: 12/10/2019 u 22.00, Kvaka 22, Ruzveltova 39