22 okt - 31 okt 2020 / Online

Međunarodna vladavina biodiverziteta

Predavanje dr Rankovića ʺKa dobu zrelosti? Međunarodna vladavina biodiverziteta nakon 2020. na putu ka Konferenciji o biološkoj raznovrsnosti COP15ʺ

Povodom trećeg izdanja Karavana za klimu, projekta koji su pokrenuli Francuski institut u Srbiji i Centar za promociju nauke, u Istraživačkoj stanici Petnica, dr Aleksandar Ranković održao je onlajn predavanje na temu međunarodne vladavine biodiverziteta.

Karavan za klimu, projekat koji su pokrenuli Francuski institut u Srbiji i Centar za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj zaustavlja se u Istraživačkoj stanici Petnica! Tim povodom, francuski istraživač Aleksandar Rankovic, koordinator projekta ʺMeđunarodna vladavina biodiverziteta nakon 2020.ʺ pri Institutu za održivi razvoj i međunarodne odnose i predavač na prestižnoj francuskoj školi Sciences Po, održao je predavanje pred studentima Mastera iz ekološke politike Univerziteta u Beogradu, kao i studentima, polaznicima Istraživačke stanice Petnica.

Manuel Buar, savetnik Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji, podvukao je važnost kontinuiranog promovisanja urgentnih mera zaštite biodiverziteta. Ta ambicija je i u središtu izložbe ʺKaravana za klimu 3.0: mali korak za čoveka, ali veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbijiʺ, koja je u digitalnoj verziji dostupna ovde.

Prezentacija dr Rankovića dala je prikaz izazova i trenutnog stanja međunarodne vladavine biodiverziteta. Podsetio je da je ona u jednom trenutku bila prekretnica dok se zemlje pripremaju da usvoje novi okvirni tekst na Konferenciji o biološkoj raznovrsnosti COP15 koja će se održati u Kini 2021. Pozvao je na jačanje kolektivne odgovornosti u toj oblasti, kao i na veću angažovanost građanskog društva u zaštiti biodiverziteta.

Prezentacija dr Rankovića uskoro će biti dostupna i na sajtu Karavana za klimu.