12 mar 2024 / Beograd, Niš

Nica i svetska kulturna baština

Zašto je važno za jedno znamenito mesto da dospe na Listu svetske kulturne baštine? 

O kulturnoj baštini Nice, kao primeru, govore Fransoa Lakiez i Olivije-Anri Sambuki

U okviru posete Srbiji Olivije-Anri Sambuki i Fransoa Lakiez, stručni savetnici u okviru Misije Nica Svetska Baština, govoriće o značaju i o neophodnom zalaganju kako bi neki važan lokalitet,, kakvih ima i u Srbiji, postao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

Na francuskom, prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

Olivije-Anri Sambuki (Olivier-Henri Sambucchi) je glavni kustos i direktor misije Nica Svetska Baština. Od svrstavanja Nice na UNESCO listu svetske baštine zadužen je za upravljanje, konzervaciju i medijaciju upisanog dobra. Pre ove funkcije, od 2010. do 2017. bio je generalni direktor za kulturu grada Nice i Metropole Nica Azurna obala.

Nosilac je najviših nacionalnih odlikovanja Francuske za zasluge.

Fransoa Lakiez (François Laquièze) je savetik-ekspert za Misiju Nica Svetska kulturna baština. Bio je upravnik za poslove u kulturi grada Pariza. Bio je generalni sekretar Misije za obeležavanje 2000. godine pri Ministarstvu kulture Francuske; savetnik za kulturnu i naučnu saradnju Ambasade Francuske u Austriji; regionalni direktor za kulturu u Alzasu; Savetnik za kulturnu i saradnju u Ambasadi Francuske u Mađarskoj ; direktor za kulturu regije Korzika; ekspert-savetnik pri misiji za svrstavanje Nice na listu svetske kulturne baštine; ekspert-savetnik pri misiji za očuvanje „Parohijskih zidina u regiji FInister“.

Info

Utorak 12. mart 2024.
12h
Niš, Gradska kuća, Sedmog jula 2

18h30
Beograd, Narodni muzej, Trg Republike 1a