10 sep - 16 sep 2018 / Beograd

Nevidljive priče – Fotografije Ive Vejnović

Sreda 12. septembar – 12h
Otvaranje izložbe u prisustvu ambasadora Francuske u Srbiji Nj.E. Frederika Mondolonija.

Umetnica Iva Vejnović je fotografisala LGBTI osobe na Balkanu koje su bili spremne da stanu ispred kamere i kažu reč-dve o svojoj percepciji stvarnosti koju žive, o prihvatanju ili neprihvatanju od strane društva, kao i o razmišljanjima o sebi. Ove fotografije će biti izložene u Francuskom institutu u Beogradu od 10. do 16. septembra povodom Beogradske Parade ponosa.

Borba protiv kršenja ljudskih prava zasnovanog na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu jedan je od prioriteta politike Francuske u oblasti ljudskih prava. Stoga je Francuska u potpunosti mobilisana unutar Ujedinjenih nacija u borbi protiv stigmatizacije i teskih kršenja ljudskih prava čije su žrtve LGBTI osobe širom sveta. Primera radi, Francuska je u decembru 2008. godine, zajedno sa Holandijom, predstavila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija tekst Deklaracije o ljudskim pravima i seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, koju je do danas potpisalo 68 država, među kojima i Srbija i sve države članice Evropske unije.

U ovom kontekstu Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji, u saradnji sa Beogradskom Paradom ponosa i udruženjem Da se zna !, žele da se pridruže aktivnostima koje imaju za cilj povećanje vidljivosti i koje su organizovane u septembru 2018. godine, prikazivanjem izložbe „Nevidljive priče“, koju je realizovala umetnica Iva Vejnović.

Studentkinje i studenti; dizajneri; muzičarke i muzičari; autori i autorke; istoričari i istoričarke; programeri i programerke: LGBTI osobe su svuda, u svim sferama i sredinama društva. One ne predstavljaju homogeni entitet koji živi ili radi isključivo u jednoj oblasti ili sa jednim zanimanjem. LGBT osobe su naši susedi, ljudi koje svakodnevno srećemo u saobraćaju, u najbližoj prodavnici. Pre svega, LGBTI osobe su pojedinci od kojih svako ima svoju priču. Ova izložba ima za cilj da pokaže ovu raznolikost i humanost.

Iva Vejnović je umetnica koji živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti – odsek za scenografiju. Trenutno radi u industriji vizuelnih efekata kao dizajner video igara. Strastveni LGBTQI aktivista, ona želi kroz umetnost da govori o problemima i o borbi za jednakost LGBTI populacije, kao i o ravnopravnosti polova. Realizovala je projekat „Nevidljive priče“ inspirisan dokumentarnom fotografijom.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Izložba:
od 10 do 16. septembra 2018, od 13h do 19h od utorka do petka i u subotu od 10h do 15h.

Otvaranje izložbe u prisustvu ambasadora Francuske u Srbiji Nj.E. Frederika Mondolonija
Sreda 12. septembar – 12h