O nama

Naša misija

Susret umetnosti i kulture

Francuski institut je nezaobilazni akter kulturnog života Srbije i Balkana. Sarađuje sa širokom mrežom institucija, udruženja i stvaralaca kako bi na ove prostore doveo najznačajnije francuske umetnike. Podstiče razmenu i saradnju između kulturnih aktera kroz organizaciju događanja i susreta u svim oblastima umetničkog stvaralaštva. Umetnička igra, pozorišne i cirkuske predstave, filmski, književni, strip festivali, kao i festivali digitalnog stvaralaštva, uvek su prilika za susretanja srpskih i francuskih umetnika. Kulturni programi koje Francuski institut u Srbiji osmišljava ili podržava namenjeni su pre svega mladoj i znatiželjnoj publici.

Promocija francuskog jezika

Francuski institut – to je prava škola za sve koji žele da nauče francuski! Deca, adolescenti, odrasli, zaposleni, preduzeća – njih preko 4000 pohađaju, online ili u našim učionicama, kurseve jezika prilagođene njihovim potrebama. Stručni predavači sa velikim iskustvom uče ih i odgovaraju na sva njihova pitanja. Naše radionice već petnaest godina kroz igru uvode na hiljade dece predškolskog uzrasta u svet francuskog jezika i kulture.
Francuski institut – to je i dinamična politika u sferi obrazovanja, koja se sprovodi u školama (mreža „Volim francuski“), gimnazijama (sedam dvojezičnih frankofonih odeljenja), na univerzitetima u okviru četiri katedre za francuski jezik. U naš delokrug spada i dodela sertifikata o nivou vladanja francuskim jezikom i aktivna podrška udruženjima profesora francuskog u Srbiji.

Usavršavanje, nauka i istraživanje

Više od 100 visokoškolskih francuskih i srpskih ustanova imaju aktivnu saradnju, pre svega zahvaljujući programu ERASMUS+. Više od 700 studenata i istraživača iz Srbije svake godine odlazi u Francusku, pedesetak njih uz podršku francuske vlade.

Naši partneri, među kojima je Centar za promociju nauka i Festival nauke u Beogradu, zalažu se za ofanzivni pristup u oblasti popularizacije nauke, naročito u oblastima gde su uočljivi veliki izazovi savremenog sveta: klimatske promene, zaštita biodiverziteta, društvene nauke, javno zdravlje, jednakost žena i muškaraca, geofizika, arheologija… Naš cilj je razvijanje saradnje između francuskih i srpskih univerziteta i učešće u finansiranju zajedničkih izuzetnih istraživačkih projekata.

Susreti i tribine

Francuski institut – to je i mesto dinamičnih debata, otvoreno za ispoljavanje savremenih misli i ideja. Zanima vas u kom pravcu ide svet u doba mondijalizacije? Skupovi, tribine, okrugli stolovi, brojne su prilike koje vam se pružaju ukoliko vas zanimaju razgovori o problemima sa kojima se suočavaju naša društva. Osetljivi ste na pitanja o jednakost polova, zaštiti prava LGBTQI populacije, borbi protiv klimatskih promena? Traganje za odgovorima je srž politike Francuskog instituta u Srbiji.

Naše službe

 • Škola francuskog jezika u tri grada (Beograd, Niš i Novi Sad) u učionicama i online
 • Mreža medijateka u Beogradu, Nišu i Novom Sadu
 • Informativni centar za studiranje i boravak u Francuskoj – Campus France
 • Digitalna medijateka – Culturethèque

Oblasti delovanja

 • Film: Francuski filmski karavan, Festival francuskog filma, Francusko-srpski filmski susreti
 • Nauka: Karavan za klimu, Digitalni novembar
 • Scenske umetnosti: Program Teatroksop
 • Književnost i strip: Molijerovi dani, Ukrštene strip rezidencije, Nagrada Branko Jelić
 • Frankofonija: Mesec frankofonije, Takmičenje „Frankofona pesma“, Rep na francuskom

Naše statistike

 • Preko 180 aktivnosti godišnje, u svim oblastima
 • Publika, pre svega mlada, preko 40.000 osoba
 • Preko 20.000 publikacija dostupnih u medijateci
 • Mreža od preko 100 kulturnih partnera širom Srbije
 • Preko 5.000 polaznika kurseva i korisnika medijateke
 • Više od 1.600 učenika i preko 4000 upisa godišnje u školu jezika
 • Preko 1.350 prijava godišnje za polaganje DELF ispita
 • Više od 500 učenika u sedam dvojezičnih frankofonih odeljenja
 • Preko 40 stipendija godišnje za master i doktorske studije

Istorijat

Na početku…

Prvo francusko kulturno udruženje u Beogradu osnovano je 1920. godine pod imenom « Društvo prijatelja Francuske » ili « Francuski klub » koji postaje mesto okupljanja elite ljubitelja francuskog jezika u glavnom gradu. U isto vreme, jedna francuska crkvena škola prihvatala je mlade učenike iz zemlje. Drugi svetski rat i okupacija donose kraj ovoj saradnji i tada nestaje svaka francuska ustanova. Ipak, knjige iz biblioteke „Francuskog kluba“ ostaju dostupne publici, tajno, posredovanjem jedne lokalne bilbioteke, smeštene u Zmaj Jovinoj ulici. U maju 1945. jedna čitaonica otvara se u ulici Knez Mihailovoj 20, kao preteča „Francuskog kulturnog centra“ koji se od samog osnivanja, 1951. godine uselio u zgradu Union, u neposrednoj blizini.

Zašto Union?

Zgrada Union je deo arhitektonske baštine Beograda, smeštena u ulici Knez Mihailovoj, glavnoj pešačkoj arteriji grada. Tridesetih godina projektovala ju je grupa francuskih arhitekata, čija su imena danas izgubljena, izgrađena je da bi bila sedište osiguravajućeg društva „Union“, osnovanog 1828. Ime društva, kao i datum njegovog osnivanje, ugravirani na vrhu zgrade, su jedini ukras na fasadi zdanja čistih i jednostavnih linija, ublaženih oblinom i peščanom bojom kamena.

Od Jugoslavije do Srbije

Od pedesetih do početka devedesetih godina, Francuski kulturni centar razvija svoje aktivnosti i predvodnik je mreže kulturnih centara u Jugoslaviji.  U prvim danima NATO bombardovanja 1999. tokom manifestacija bili su mu razbijeni izlozi i delimično je bio opljačkan, a nakon tih dogadjaja u potpunosti je obnovljen i ponovo otvoren 14. jula 2001. godine. Zahvaljujući hrabrosti i predanosti studenata i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, od kojih neki danas rade u Institutu, najveći deo fonda bilioteke bio je spašen i prenešen u podrume Filološkog fakulteta, potom vraćen u Kulturni centar, u trenutku kada je ponovo počeo da radi. 8. decembra 2001. renovirani Francuski kulturni centar zvanično je otvorio predsednik Žak Širak.

Prisutnost širom Srbije

Tokom godina, kao odgovor na zahtev gradskih opština i vaninstitucionalnih aktera, otvoreni su ogranci u Nišu (2003) i Novom Sadu (2004), i tako su Nišlije i Novosađani dobili isti kvalitet usluga kao i Beograđani, a nama pružena mogućnost da razvijamo partnerstva na jugu Srbije i u Vojvodini. I dan danas rad Francuskog institua u Nišu oslanja se na snažno partnerstvo sa Skupštinom grada koja finansijski podržava naše prisustvo. U Vojvodini svoje obrazovne programme razvijamo uz podršku Pokrajinske vlasti.

Od Francuskog kulturnog centra do Francuskog instituta u Srbiji

1. januara 2011. Francuski Kulturni centar prekršten je u Francuski institut u Srbiji, usvajajući naziv koji je ubuduće isti za sve naše ustanove u svetu. Od tada  Francuski institut u Srbiji čuva sliku i sećanje na Francuski kulturni centar i predvodnik je u uspostavljanju francusko-srpskih partnerstava, svuda u Srbiji, uz odlučno inovativnu i savremenu dimenziju, u službi mladih.