30 Jun 2019 / Novi Sad

Participativni performans „Happy Manif” na festivalu INFANT

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Fondacijom Novi Sad 2021, festival INFANT će ove godine ugostiti koreografe Davida Rolana i Valeriju Đugu, koji će za novosadsku publiku svih uzrasta prirediti posebnu šetnju kroz prirodu i provesti roditelje i njihovu decu kroz istoriju plesa. 

Prateći ovo dvoje plesača i tekst na srpskom jeziku, koji slušaju preko slušalica, učesnici će proputovati kroz povest plesa: od romantičnog baleta do improvizacija savremenog plesa, dotičući se i nesvakidašnjih performansa pionira postmodernog plesa.

Participativni performans „Happy Manif” (sunčana strana plesa), u kojem je publika izvođač, uvek se održava u zelenilu – u poljima, šumi ili gradskom parku. Dvoje koreografa pozivaju učesnike da im se pridruže u plesu, sledeći instrukcije koje slušaju preko slušalica ili oponašajući pokrete jednog ili drugog koreografa. Glas koji dopire iz slušalica potiče decu i roditelje da pažljivo posmatraju okoliš slušajući različite kompozicije, te da se fizički aktiviraju, oponašajući treperenje lišća ili učeći kako da prave talase rukama…

Kroz šetnju sunčanom stranom plesa „Happy Manif”, učesnici se upoznaju sa različitim strujama zapadnog plesa, kroz prizmu koreografskog odnosa prema prirodnim elementima: od odnosa prema samom pojmu prirode do “prirodnog pokreta“, preko ideje pejzaža, talasanja vode i vegetacije i ispitavanja životinjskih formi: od Ane Halprin, preko Kurta Josa, Vaclava Nižinskog, Isadore Dankan i Mihaila Fokina do Mersa Kaningema i Odil Dibok.

Koncept i izvođenje: David Rolan i Valerija Đuga
Muzika: Rolan Ravar
Produkcija: Association Ipso Facto Danse

Partneri : Francuski institut, DRAC Doline Loare, Regionalni savet Doline Loare, Savet departmana Loara-Atlantik, Grad Nant.

Gostovanje performansa se održava uz podršku programa Teatroskop, čiji su osnivači Francuski institut, Ministarstvo kulture Republike Francuske i Ministarstvo za evropske i spoljne poslove Republike Francuske.

Info

Futoski i Dunavski park

Prvo izvođenje: Futoški park u 10:30
Drugo izvođenje: Dunavski park u  18:30
Ulaz slobodan. Na sprskom jeziku.
Prilagođeno za decu u pratnji roditelja (od  7 godina).