12 sep 2017 - 18h / Beograd

Pero i krv #4

Ekstremno nasilje u ljudskoj prošlosti sagledano kroz književnost i društvene nauke

Utorak 12. septembar – 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Predavanje #4 u okviru ciklusa
Može li religija biti uzrok nasilja? Setimo se Mišela de Montenja i Francuske iz doba Rata religija (1562-1598)
Na francuskom, bez prevoda.

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na ciklus predavanja Florijana Erbera, profesora istorije u Francuskoj školi u Beogradu. Ova predavanja otvorena su za sve one koji žele da bolje shvate savremeni svet kroz analizu, sa neophodne distance, korena nasilja koja su obeležila ljudsku prošlost.

Svakoga dana atentati, nasilje, diskriminacija, počinjeni su – u ime Boga i religije. Ipak, da li  je religija zaista osnovni uzrok eksplozije nasilja, ili je ona samo maska iza koje se kriju borbe za vlast, društvene ili čak psihološke frustracije? Kako izaći iz tog kruga fanatizma? Zašto fanatizam uzima sve više maha uprkos tome što  prosečni nivo obrazovanja i informisanosti nikad nije bio toliko uzdignut ?

Jedno putovanje u Francusku iz doba druge polovine XVI veka baciće nas u razmišljanje. Francuska je tada suočena sa navratima strašnih ubijanja između katolika i protestanata, ali uspeva da ih savlada u poslednjoj deceniji 16. veka. Povratak u ovu epohu otkriće nam jedinstvenog mislioca, Mišela de Montenja, i njegova neprocenjiva razmišljanja o neprikosnovenosti  tolerancije pri suočavanju sa iskušenjima fanatizma.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31