18 okt - 24 feb 2019 / Beograd

“Podeljeni svetovi“ Masinise Selmanija

Masinisa Selmani bio je gost Muzeja afričke umetnosti i Francuskog instituta u Srbiji 5. i 6. Juna 2017. godine u okviru pripremne posete za njegovu prvu samostalnu izložbu u Beogradu. Tom prilikom je organizovan susret na temu “Crtanje stvarnosti preko agencijskih fotografija“. Tom prilikom su Selmanijeva dela prvi put prikazana beogradskoj publici. Godinu dana nakon njegove prve posete Beogradu, umetnik se vraća kako bi prisustvovao otvaranju svoje izložbe u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Dela Masinise Selmanija nastaju iz društveno-političkih događanja, putem isečaka iz štampe koje godinama sakuplja. Putem suočavanja i preplitanja bez ikakvog logičkog smisla, Masinisa Selmani stvara enigmatske i dvosmislene scene koje ističu ironični i tragični karakter apsurdnih situacija koje su prikazane u njegovim crtežima.

Masinisa Selmani živi i radi u Francuskoj. Između ostalog, njegova dela su bila izložbena na bijenalima u Lionu, Dakaru i Veneciji. U skorije vreme, dobitnik je nagrada Collector Prize i Sam Art Projects. Francuski dnevnik Le Monde uvrstio je Masinisu Selmanija u spisak pet najboljih afričkih umetnika 2015. godine

Info

Muzej afričke umetnosti

Andre Nikolića 14

Izložba: od 18. oktobra 2018. do 24. februara 2019.