29 jan 2022 / Beograd

Premijera filmova Ateljea Varan

Polaznici radionice prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je tokom prethodna dva meseca održana u Domu omladine Beograda (DOB), premijerno će publici predstaviti svoje filmove na projekciji 29. januara od 18 časova u Velikoj sali DOB.

Ulaz je slobodan.

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma, koja neguje “cinéma verité” pravac dokumentarnog filma, a koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Za najznačajniju radionicu dokumentarnog filma, koja je po četvrti put organizovana u Srbiji, prijavila su se 54 kandidata iz celog regiona. Nakon dva kruga intervjua odbrano je 10 učesnika: Mina Vavan iz Subotice, Zoja Čvoro iz Banja Luke, Ilija Zeković iz Bara, Hana Rastoder iz Podgorice, Filip Lafazanovski iz Skoplja, Zvonimir Grujić iz Zagreba, Isidora Bulatović iz Kragujevca, Maja Milić iz Beograda, Uroš Bačinić iz Beograda i Danilo Stanimirović iz Požarevca. Oni su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa podeljenog u dve faze snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan, Sylvie Gadmer, montažerka iz Pariza i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Gostujući predavači bili su eksperti u različitim oblastima: direktor fotografije Stefan Đorđević, filmski autor i montažer Vladimir Šojat, dizajner zvuka Vladimir Živković, rediteljka i producentkinja Mila Turajlić, reditelj Ivan Ramljak (Zagreb), muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč), reditelji Dejan Petrović, Mihajlo Jevtić i Srđan Keča.

Glavna tehnička lica i podrška svim aktivnostima tokom trajanja radionice bili su Branko Banjanin i Igor Blagojević, kinooperateri Doma omladine Beograda.

Radionicu su organizovali Atelje Varan iz Pariza i Dom omladine Beograda, a realizaciju radionice su podržali: grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut u Beogradu, Ambasada Republike Francuske u Beogradu, Cinnamon produkcija & rental, L’Institut français et la Ville de Paris, French CNC, Label Paris Europe

Info

Dom omladine Beograda

Makedonska 22

Subota 29. januar – 18 časova